OMSLAGFOTO_UPPINK

BERICHT HONIG BREETHUIS 1 APRIL 2022

Beste lezer,

Op zondagmiddag 24 april a.s. neemt onze gids je graag mee op een ommetje door het oudste gedeelte van Zaandijk. Het thema dit keer is het 'glazenjachtje', waarin rijke Zaankanters zich in vervlogen dagen graag lieten verplaatsen en bewonderen.
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om mee te wandelen: onze gidsen leiden je graag rond in ons unieke woonhuismuseum op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
Verder in dit bericht aandacht voor de restauratie van de gedenksteen uit de Bartelsluis in Wormer die jarenlang als stoep bij het Honig Breethuis heeft gediend.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis!

Voorjaarsommetje door historisch Zaandijk

1940_OPEN._ZAANL.OUDHEIDKAMER_TENTJACHTJE_NL-ZdGAZ_21_04897

Zaandijk 14 december 1940, opening van de Zaanlandse Oudheidkamer, tegenwoordig Honig Breethuis. Het model van een glazenjachtje dat burgemeester A.H. van Gelderen vasthoudt, is nog steeds te bewonderen in het Honig Breethuis. Foto Gemeentearchief Zaanstad 21.04897

Het glazenjachtje: zien en gezien worden

Op zondagmiddag 24 april 2022 kun je vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en start om 13.30 uur op Lagedijk 80 in Zaandijk.

In de Zaankamer van het museum staat een model van een glazenjachtje, ook wel tentjachtje genoemd. Hierin lieten welgestelde Zaankanters zich eind achttiende, begin negentiende eeuw vervoeren om naar de kerk, op bezoek of naar de kermis te gaan.
De jachtjes dankten hun naam aan de opbouw met de grote etalageachtige ramen. Het was namelijk niet alleen de bedoeling dat de opvarenden de omgeving goed konden bekijken, ook het volk op de wal moest kunnen zien wie er voorbij kwamen varen. De familie Breet, die vroeger in het Honig Breethuis woonde, bezat zelf ook een glazenjachtje dat in een insteekhaven naast het huis lag afgemeerd.

Verder lezen en reserveren

Deelname aan de wandeling inclusief entree museum, thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaart € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis. Meer informatie op honigbreethuis.nl

Gedenksteen Bartelsluis terug naar Wormer

STEEN_BARTELSUIS_IMG-20220321-WA0003

Restaurator Cees Woud van het gelijknamige natuursteenbedrijf uit West-Knollendam haalt voorzichtig de brokstukken van de gedenksteen uit de Bartelsluis los uit de stoep van het Honig Breethuis. Foto Leontien Peter.

Restauratie

Het Historisch Genootschap Wormer heeft het plan opgevat om de sterk vervallen Bartelsluis in Wormer weer in oude glorie te herstellen.
Bij de vervanging van de sluis in 1743 liet de toenmalige burgemeester van Wormer een gedenksteen in de sluismuur metselen. De bewuste steen is voor de Tweede Wereldoorlog uit de sluis verwijderd en heeft vervolgens als stoep gediend op het achtererf van het Honig Breethuis in Zaandijk.
Op 18 maart jl. zijn de brokstukken van de steen uitgegraven en overgedragen aan het Historisch Genootschap Wormer. Het genootschap laat de gedenksteen herstellen om die voorlopig in of bij de Beschuitstoren in Wormer tentoon te stellen en eventueel later weer in de Bartelsluis terug te plaatsen bij de restauratie.

Op onze Facebookpagina meer over de restauratie en andere gedenkstenen uit Wormer die zich op het erf van het Honig Breethuis bevinden.

Uitschrijven | Abonnement beheren
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Noord-Holland

Wij zijn te vinden op:
facebook website email instagram youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet