2022_HEADER_NEUWSBRF_OKER

NIEUWSBERICHT 18 MEI 2022

Beste lezer,

Vanaf vrijdag 20 mei a.s. staat het Honig Breethuis in het teken van spelletjes en puzzels. We kunnen de huiselijkheid van de afgelopen twee jaar nog niet loslaten. We dompelen ons onder in de vormgeving van Alfons van Heusden (1930-2000) die menigeen zal herkennen van vroeger. Zin in een spelletje?

Graag tot ziens in het Honig Breethuis!
2022_Spelletjes_Barricade
Bordspel Barricade, een ontwerp van Alfons van Heusden uit 1962. Privéverzameling.

Expositie: Zin in een spelletje?
Van nostalgisch ganzenbord tot flowerpower legpuzzel

Tijdens de coronapandemie werd het puzzelen en spelen van spelletjes in huiselijke kring herontdekt. Door de lockdowns zaten we vooral thuis en moesten we onszelf vermaken. Van zolder werden ouderwetse spellen tevoorschijn gehaald, en dat was toch wel heel gezellig want op televisie en internet ging het vooral over Covid.

Grafisch ontwerper Alfons van Heusden
Het Honig Breethuis houdt die gezelligheid nog even vast met een expositie van het werk van illustrator en grafisch vormgever Alfons van Heusden (1930-2000). Van Heusdens veelkleurige illustraties zijn karakteristiek voor de optimistische tijdgeest uit de periode 1965-1975. Zijn kenmerkende flowerpowerstijl op de puzzel- en spellendozen zullen velen herkennen. En anders wel de ontwerpen voor de boeken die hij maakte met onder anderen Ivo de Wijs zoals Dat rijmt, waarvoor hij in 1989 een Gouden Penseel ontving.

Spelletjescultuur
Gezelschapsspellen passen in de traditie van de huiselijke spelletjescultuur van de biedermeiertijd (ca. 1815-1848), de stijlperiode waarin het Honig Breethuis is ingericht. Toentertijd waren het vooral variaties op het ganzenbordspel, het loterijspel en verschillende kaartspelen. Door nieuwe druktechnieken en de opkomst van het moderne onderwijs met vakken als aardrijkskunde en kennis van de natuur kregen de spelen later een meer educatieve en pedagogische waarde.
De expositie met puzzels, bordspellen en boeken van Alfons van Heusden is te zien in het tentoonstellingskabinetje van het Honig Breethuis. Door het huis heen zijn allerlei spellen te zien uit de collectie die wordt beheerd door het Zaans Museum en Gemeentearchief Zaanstad.

Internationale Dag van het Bordspel
Op zaterdagmiddag 4 juni is er een spelletjesmiddag tijdens de Internationale Dag van het Bordspel. (Groot)ouders en kinderen kunnen in het museum spelletjes spelen of uitleg krijgen over het werk van Alfons van Heusden. Toegang is gratis, voor de spelletjesmiddag graag reserveren via info@honigbreethuis.nl

Wanneer te zien?
De tentoonstelling is te zien van vrijdag 20 mei t/m zondag 25 september 2022. Het Honig Breethuis is geopend van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
Meer informatie op honigbreethuis.nl

Uitschrijven | Abonnement beheren
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Noord-Holland

Wij zijn te vinden op:
facebook website email instagram youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet