header_digibreet

NIEUWSBRIEF 30 JANUARI 2023

1922_lagedijk80_zaandijk_p_betlem

Het Honig Breethuis in aquarel door P. Betlem Mz., geschilderd in 1922. Met v.l.n.r.: Lagedijk 80, de buitenkeuken en koetsierswoning, het koetshuis en het papierpakhuis. Gemeentearchief Zaanstad.

Voorjaarsschoonmaak en duurzaam verder

Honig Breethuis van woensdag 1 februari t/m donderdag 16 maart 2023 gesloten

130 jaar oudheidkamer en 82 jaar op dezelfde plek aan de Lagedijk in Zaandijk. Zo lang gaat het Honig Breethuis, de voormalige Zaanlandse Oudheidkamer, al mee. En dat willen we nog heel lang volhouden. Daarom zetten we in 2023 in op duurzaamheid. Het museum sluit anderhalve maand de deuren om zich voor te bereiden op een duurzame toekomst. Zie het als de grote voorjaarsschoonmaak.

Wat gaat er allemaal gebeuren?
Ten eerste wordt de verlichting aangepakt. De bestaande armaturen en lampen worden vervangen door ledverlichting. Dat is niet alleen energiezuiniger, maar komt ook de getoonde kunstwerken ten goede, omdat led minder warmte en UV uitstraalt. Dat is vooral van belang voor de unieke behangselschilderingen van Willem Uppink uit 1830. Verder maakt de nieuwe verlichting het mogelijk om kwetsbaar textiel en werken op papier te tonen. Kleding die door de Zaankanters in de achttiende en negentiende eeuw werd gedragen en papier dat is gemaakt door de firma Honig Breet, de naamgever van het huis.
Zoals gebruikelijk bij een grote schoonmaakbeurt wordt het hele huis overhoopgehaald. Van zolder tot kelder lopen we met onze vrijwilligers alles na. Wat kan weg? En wat moet voor de eeuwigheid worden bewaard? Ons archief, dat sinds 1890 is bijgehouden, wordt beheerd door Gemeentearchief Zaanstad. Vanaf nu zetten we in op een digitale informatiehuishouding: toekomstbestendig en papier besparend.

Nieuwe presentaties
Met de grote schoonmaak komt er extra ruimte voor nieuwe presentaties. Zo wordt de kelder ingericht om de archeologische vondsten te tonen die in de tuinen op de Lagedijk zijn gevonden. De voormalige bedstede in de tuinkamer wordt een vitrine met schilderijen van Willem Uppink.
Alle bovengenoemde werkzaamheden worden uitgevoerd met behoud van de monumentale waarde van het pand, aandacht voor een duurzame toekomst en een optimale publieksbeleving. De voormalige bewoners en hun geschiedenis komen zo nog meer tot leven.

Onze schoonmaakploeg
Deze schoonmaakbeurt wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Zaanstad, een legaat van de heer Mol en de Vereniging tot Instandhouding en Uitbreiding der Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Jansz. Jr. En niet te vergeten dankzij de inzet van de collega’s van het Zaans Museum en de vrijwilligers van het Honig Breethuis.

Vanaf vrijdag 17 maart 2023 is het Honig Breethuis weer te bezoeken.
We houden u op de hoogte via social media van de werkzaamheden.
Wilt u het museum bezichtigen of zoekt u een bijzondere locatie voor een ontvangst, bijeenkomst of partijtje? Kijk dan op onze website honigbreethuis.nl onder 'Plan uw bezoek' of 'Groepsbezoek & ontvangsten'.
Uitschrijven | Abonnement beheren
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Noord-Holland

Wij zijn te vinden op:
facebook website email instagram youtube twitter linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet