DIGIBREET | 30 JANUARI 2024

Voor, door en over de vrijwilligers van het Honig Breethuis

Alweer een tijdje geleden verscheen de laatste editie van onze vrijwilligersnieuwsbrief DigiBreet. In november 2022 om precies te zijn. Op veler verzoek hebben Ella en Loes gelukkig de draad weer opgepakt zodat we iedereen regelmatig kunnen bijpraten.
En mocht je iets willen bijdragen aan DigiBreet: van harte welkom!

Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2023

18 oktober - Het was een hele strijd tussen twintig teams in het Zaantheater in Zaandam, maar wij waren goed vertegenwoordigd. We eindigden als vierde(!) op de algemene ranglijst. Onze teamleden waren Wietske, Hanneke en Ron Sman en - nieuw - Lucas en Dennis. Goed gedaan!

Zondagmiddagconcert

6 november - Sinds lange tijd is de muzieksalon weer gebruikt voor een concert. Ons bestuurslid Judith Sanders had sopraan Marianne Dragt en pianiste Violetta Falko, die haar begeleidde op de pianoforte, uitgenodigd om een concert te geven. De tickets waren uitverkocht; de muzieksalon zat vol.

Duurzaam licht

15 en 16 november - Een jaar geleden ging ons museum een maand dicht om het huis te verduurzamen en led- verlichting aan te brengen. Half november was het zover om dat met elkaar en met onze relaties te vieren. In een serene sfeer (de Zaankamer was schaars verlicht met oplaadbare waxinelichtjes) droeg schrijver-dichter Hans Kuyper zijn verhaal In het licht van de papieren maan voor. Het gezelschap luisterde geboeid. Toen burgemeester Jan Hamming samen met dienstbode Guurtje (Joke) het licht aan deed, bleef het nog even muisstil. (Foto wim de Jong)

Ons huis in kerstsfeer

8 december - Sinterklaas was nog maar net het land uit of een actief groepje vrijwilligers ging aan de slag om ons huis in kerstsfeer te brengen. De hele dag is er hard gewerkt met verbluffend resultaat. Het huis zag er sfeervol uit, van de bezoekers kregen we veel complimenten.

Masterclass kerstliederen zingen

14 december - Omdat het aantal bezoekers in 2022 tegenviel, bedachten we activiteiten die meer bezoekers zouden trekken. De masterclass met sopraan Viktoria Pankratova, waarvan we vorig jaar zo genoten, is dit keer ook aangeboden aan gasten van buitenaf. Met succes. Na wat stemoefeningen zongen achttien deelnemers kerstliederen uit volle borst. Helaas ging de masterclass met onze vrijwilligers door ziekte van Viktoria niet door.

Kerstverhalen in de Zaankamer

17 december - Onze dienstbode Guurtje (Joke) ontving op deze zondag haar vriendinnen in de Zaankamer. De dames kwamen, prachtig aangekleed in Charles Dickens-stijl, op de thee. Guurtje vertelde twee mooie kerstverhalen aan haar vriendinnen. Zo’n twintig bezoekers, die bij ons de kerstsfeer kwamen opsnuiven, luisterden mee.

Guurtje over haar belevenissen rond de kerst:

‘Het is 5 januari en het huis moet weer van alle kerstversiering worden ontdaan. De boom, die al op de stoep ligt, wordt in de loop van de dag door de mannen van de gemeente Zaandijk opgehaald. Maar o, wat was onze boom mooi dit jaar met zijn goudkleurige ballen en slingers! Dit keer zaten er nieuwe lichtjes in. Het nieuwste van het nieuwste: led-lampjes! Weg dus met de brandgevaarlijke kaarsjes. Hoewel dat ook wel wat had, hoor. Ik zie nog die smoeltjes van Trijntje, Grietje en Jan als ze voor de boom zaten te koekeloeren naar die flikkerende kaarsjes.
Van mevrouw Breet kreeg ik een complimentje voor het versieren van het huis. Het was me anders het maandje wel, hoor. Eerst kwam de burgemeester langs om die nieuwe verlichting te ontsteken. En toen de zondag met mijn vriendinnen, die een kopje thee kwamen drinken in hun mooie Dickenskleding. En dan de feestdagen nog. Gelukkig heb ik van mevrouw een extra vrije dag gekregen. Lekker naar huis op de boerderij in de Beemsterpolder.
Doeg, Guurtje’

Nieuwjaarsgroet

Het prachtige verhaal van Hans Kuyper over licht, waar de meesten van ons ademloos naar konden luisteren, hebben we op mooi handgeschept papier van molen De Schoolmeester thuisgestuurd gekregen. Samen met de nieuwjaarsgroet van Maartje Breet. In reactie schreef Dennis: ‘Als museumgids ben ik natuurlijk automatisch lid van de vereniging, maar
ik wil toch even zeggen dat ik In het licht van een papieren maan en de nieuwjaarskaart erg waardeer.
Ik heb mevrouw Remijnse-Timmerman en haar man die dag nog een rondleiding gegeven toen zij de nieuwjaarswens schonken aan het huis. Ik vind het leuk, en dit soort attenties maken wel degelijk het verschil, vind ik. Dus namens mij hartelijk dank.’

Borduurlap

De borduurlap uit 1730, die Marijke een tijdje geleden in ontvangst nam, ligt nu te pronken in de chiffonnière. We kunnen hem nu aan iedereen laten zien. Details over de merklap komen nog in het vrijwilligershandboek.

Motten

Het heeft veel moeite gekost, maar voorlopig lijken we de motten de baas. Alle bronnen, zoals dekens, gordijnen en kleden, zijn verwijderd of ingepakt. Nu maar hopen dat ze het Honig Breethuis voortaan voorbijvliegen.
Uitschrijven | Abonnement beheren
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Noord-Holland

Wij zijn te vinden op:
facebook website email instagram youtube twitter linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet