DIGIBREET | 14 OKTOBER 2024

Voor, door en over de vrijwilligers van het Honig Breethuis

Er is weer een hoop gebeurd in en rondom ons huis. Zo is hennepklopper De Paauw bezocht, was er een bruidspaar over de vloer, ondergaat ons huis een opknapbeurt, wordt het kabinetje opgefrist, hangt er een stel vogels aan de wand, stonden we in Plus Magazine, reisde Guurtje naar de Achterhoek, borduurde Loes weer kerstkaarten en waren onze gidsen bekaf na de Open Monumentendagen. Ga er dus maar even voor zitten...

Heb je zelf een leuk verhaal, anekdote, weetje of wil je iets anders delen? Schroom niet en meld je bij Loes of Ella.

Uitje naar molen De Paauw

Op 28 augustus jl. hadden we een vrijwilligersuitje naar hennepklopper De Paauw in Nauerna. Na de koffie met wat lekkers kregen we een uitgebreide introductie en demonstratie van hoe er vroeger hennep werd gestampt. Dat werd gebruikt om zeilen van te weven.
Deze molen is in 2016 samengesteld uit verschillende oude bouwdelen en kan dankzij subsidies en de inzet van vrijwilligers draaien. Een leerzaam, maar ook gezellig uitje voor de vrijwilligers van het Honig Breethuis. Met dank aan collega-vrijwilligers van De Paauw en aan Tineke Meijer voor de organisatie. Een bezoek waard!

Ons mooie huis als fotolocatie

Ons museum leent zich uiteraard uitstekend voor het maken van trouwreportages. Het bruidspaar Lizz en Brent Rombouts pasten volledig in het interieur van het Honig Breethuis. Hun prachtige kleding kwam volledig tot zijn recht. We hopen dat nog meer bruidsparen de weg naar ons museum kunnen vinden.

Slecht houtwerk

Een oud spreekwoord zegt dat het eerst moet slechteren wil het beteren…
Bij het voorbereiden van het schilderwerk aan de buitenkant van het pand bleek tot grote schrik dat veel houtwerk er erg beroerd aan toe was, en op sommige gedeeltes zelfs vernieuwd moet worden. Gehoopt wordt dat, nu de werkzaamheden duidelijk langer gaan duren dan gepland, ons huis toch weer in volle glorie te zien zal zijn bij de viering van het jubileum op 12 en 13 november. Peter Oldeman (bestuurslid pand) houdt zich vrijwel dagelijks op de hoogte van de stand van zaken en mailde de redactie een aantal ‘schokkende’ foto’s zoals deze van de voordeur.

Plus Magazine

De publiciteit van het Honig Breethuis gaat tegenwoordig verder dan Dagblad Zaanstreek, ook in het maandblad Plus Magazine kregen we afgelopen zomer aandacht met een eigen advertentie.

Open Monumentendagen

Het aantal bezoekers tijdens de Open Monumentendagen overtrof alle verwachtingen. Op zaterdag 14 september wisten 142 bezoekers de weg naar ons huis te vinden; zondag 15 september verwelkomden we zelfs 212 bezoekers. Een hele drukke dag voor de museumgidsen. Die waren dan ook erg moe.

Reisje naar de Achterhoek

Lieve huisgenoten,

Nou, nou, het was me het maandje wel hoor. De reden waarom jullie vorige maand mijn dagboek gemist hebben is simpel: ik was ziek! Longontsteking zei de dokter nadat hij mij van alle kanten had beklopt en beluisterd. Ik moest tien dagen in bed blijven met een dikke borstrok aan, want ik moest zweten zei de dokter. Mocht ook niet naar huis en als medicijn moest ik groentesoep met fijngesneden brandnetels eten en voor het hoesten siroop van dennenknoppen drinken en thee van vlierbloesem. Afgrijselijk! En daar lig je dan op je zolderkamertje naar de balken te staren. Maar gelukkig was daar Grietje die me liefdevol verzorgde.

Toen de vakantieperiode aanbrak ging de familie per as veertien dagen naar de Achterhoek. Er was een etage gehuurd in Huize Baak, een landgoed in de IJsselvallei. Spannend hoor, want ik was de Zaanstreek nog nooit uit geweest! Maar jullie begrijpen vast wel wat dat voor ons dienstmeisjes inhield. Allerhande kleding moest schoon in grote hutkoffers mee: reiskleding, nachtgoed en zondagse tenues voor als de familie Breet op bezoek of uitging.

Mevrouw Breet nam ook haar Zaanse kostuum mee. En dat is echt een dingetje hoor! Ik moest haar altijd met aankleden helpen. Onder het lijfje kwam eerst het korset. Daar had ik nog nooit van gehoord. Mijn moeder had niet zo’n ding. Dan moest ik met veters het korset insnoeren dan kreeg ze een hele smalle taille waardoor de wijde rokken extra goed opvielen! Die rokken zijn van kostbare stof. Eén ervan is sits, een stof uit India. Mevrouw Breet vertelde me dat sits met de hand is beschilderd met grote bloemen, bomen en takken. Heel bewerkelijk natuurlijk. Later werd sits met beschilderde houten blokken bedrukt. Over al die rokken kwam dan meestal een geruit schort.

Als mevrouw alles aan had konden we de mutsen opzetten. Eerst de ondermuts en daaroverheen een bovenmuts. Dan werd er een blik in de sieradendoos geworpen voor een broche voor op het borstlint en voor in het haar. Ondertussen waren we dan al twee uur in de weer. Over alles heen droeg mevrouw strakke jas, een ‘kassekien’. Ja, ik wist ook niet waar die naam vandaan komt, maar zo wordt hij genoemd. Mevrouw Breet vertelde me dat het jut het Frans komt, van casaquin en dat betekent jak. Nou mijn moeder draagt altijd een zwarte omslagdoek als ze naar buiten gaat. Alleen 's zondags als ze naar de kerk gaat, heeft ze een donkere jas aan. Ging mevrouw Breet naar buiten dan zette ze ook een kap (kaper) op.

Voor meneer Breet was het allemaal heel wat makkelijker. Die droeg kleding naar de mode. Wel van mooie dure stoffen. Het Zaanse mannenkostuum lijkt een beetje op een piratenkostuum: een kniebroek met een lange jas erover en vaak van dezelfde kleur. Onder de jas een wit vest, witte kousen en op de schoenen grote gespen. Op het hoofd een steek, een driekantige hoed van zwarte stof, net als die van een piraat. Nee, meneer hoefde ik niet te helpen met aankleden. Moet er ook niet aan denken hoor!

De familie wandelde veel in de bossen en bezocht hier en daar een uitspanning voor een drankje of een hapje. Grietje en ik hadden ook een dagdeel vrij. We mochten dan gebruik maken van de koets. We wilden naar Zutphen, natuurlijk voor een wandeling door de mooie binnenstad en bootjes kijken op de IJssel. Want door de rivier was Zutphen een welvarende stad geworden, vertelde meneer Breet. Waar wij ook heen wilden was het Agnietenhof waar we sappige verhalen over hadden gehoord van het personeel van Huize Baak. De hof was vroeger onderdeel van het Agnietenklooster, een gebouw dat vanaf 1397 werd bewoond door vrouwen die vroom wilden leven. In de vijftiende en tot midden van de zestiende eeuw groeide dit klooster uit tot het rijkste van Zutphen. Grietje en ik wilden dan ook weleens zien hoe dat samengaat: vroom leven en veel geld verdienen. Dit tot groot ongenoegen van de ambachtslieden in Zutphen. Dus… greep in 1485 het gemeentebestuur in: vrouwen mochten niet meer dan acht weefgetouwen hebben en slechts wol van hun eigen schapen!


Maar oh, wat waren we weer blij dat we terug waren in Zaandijk in ons eigen huis aan de Zaan. Ook dat had wel weer veel voeten in de aarde, maar daar vertel ik de volgende keer over.

Doei doei,
Guurtje

Vogels aan de wand

Sinds afgelopen voorjaar hangen er vijf polychrome tegeltjes boven de keuken- en de kelderdeur. Deze zijn vorig jaar aan het museum geschonken door de heer M. Roos uit Westzaan. De tegels zouden door hem zijn veiliggesteld in het Raadhuis van Zaandijk. Vier van de tegels met voorstellingen van een vogel op een tak zijn samen gemonteerd. Een losse tegel met daarop een eend is ingelijst. De tegels zijn naar alle waarschijnlijkheid zeventiende-eeuws.
Tegels met afbeeldingen van veelal gekooide vogels waren dikwijls aangebracht naast een smuiger of schouw. Hier hingen ook vaak echte vogels in een kooitje nabij de haard als verklikker bij koolmonoxidevergiftiging. Jan Breet hield als liefhebberij meerdere volgens in huis. In zijn boedel zijn na zijn overlijden diverse kooitjes genoteerd.

Kerstkaarten

Vanaf 17 november a.s. zullen we weer geborduurde kerstkaarten met een afbeelding van het Honig Breethuis te koop aanbieden. Hier zal ook via onze sociale media melding van worden gemaakt. Het oorspronkelijke patroon van de kaarten komt van de merklap getiteld Zaanlandse Oudheidkamer van mevrouw M.G.A. Schipper-van Loon (ook te koop in het Honig Breethuis) en is een beetje aan het seizoen aangepast. De kaarten kosten € 3,00 per stuk.

Opfrisbeurt kabinetje

Het kabinetje gaat worden opgefrist met nieuwe wanden en een handig ophangsysteem. De vitrinekasten gaan verdwijnen waardoor er ruimte ontstaat voor tekst op de plek naast het raam. Er wordt nog gekeken of en zo ja hoe de koof om de verwarming gehandhaafd blijft. Ook de vloer krijgt een ander kleurtje.
Als alles volgens plan verloopt wordt donderdag 17 oktober gestart met de werkzaamheden. De fototentoonstelling was afgelopen zondag voor het laatst te bezichtigen.
Uitschrijven | Abonnement beheren
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Noord-Holland

Wij zijn te vinden op:
facebook website email instagram youtube twitter linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet