Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Honig Breethuis | Zaandijk

Activiteiten

Levendig museum

De afgelopen jaren heeft het Honig Breethuis zich ontwikkeld tot een levendig museum. Naast een uitgebreide rondleiding door onze gidsen kunt u deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo biedt het museum onder meer concerten, lezingen en wandelingen. Naast de tentoonstelling C. & J. Honig Breet, drie generaties Zaans papier zijn er regelmatig kleine exposities te zien. Ook zijn besloten bijeenkomsten voor kleine gezelschappen mogelijk. Voor het onderwijs heeft het museum verschillende educatieve projecten.

Ontdekken en genieten

Onze gidsen leiden u In graag rond in de voormalige fabrikantenwoning. Zij vertellen over de geschiedenis en het leven van de families die hier woonden. Ontdek de historische inrichting en het handgeschilderd behang. Na de rondleiding kunt u net als de vroegere bewoners in de Zaankamer met een kopje of thee genieten van het uitzicht op de Zaan en de tuin.

Papierhistorie

Op de bovenverdieping van het luchthuis is een tentoonstelling ingericht over het witpapierbedrijf van drie generaties van de familie Breet. De expositie wordt ingeleid door een documentaire. Verder zijn in het Kabinetje naast de Tuinkamer kleine exposities te zien rond een bepaald thema.

Tentoonstellingen

Het Honig Breethuis organiseert jaarlijks drie tot vier kleine exposities. Deze hebben betrekking tot de cultuur en het bedrijfsleven in de 19e eeuw of de collectie ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’, afgewisseld met exposities over hedendaagse kunst. De exposities zijn ondergebracht in het tentoonstellingskabinetje op de begane grond, soms uitgebreid met objecten verspreid door het huis.

Concerten en lezingen

Van september tot mei worden er regelmatig op zondagmiddag voor een klein gezelschap huiskamerconcerten gegeven. Centraal hierbij staat de Duwaer-tafelpiano (pianoforte) uit circa 1830, de voorloper van de huidige piano. Ook worden in het Honig Breethuis lezingen georganiseerd over verschillende cultuurhistorische onderwerpen. Voor data en toelichting zie Agenda.

Wandelingen

In het voorjaar en najaar worden begeleide wandelingen georganiseerd door het mooie Zaandijk met na afloop een rondleiding en wat te drinken in het huis. Voor data en toelichting zie Agenda.

Educatie

Het Honig Breethuis heeft verschillende educatieve projecten voor het basisonderwijs. De projecten sluiten optimaal aan op de lesprogramma’s. Kijk onder Educatie voor meer informatie.

Pianorecital Megumi Tanno, 18 februari 2018


Concert Valeria Mignaco (sopraan) en Jelma van Amersfoort (gitaar), 24 september 2017