Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Honig Breethuis | Zaandijk

Groot onderhoud

In 2013 was het Honig Breethuis gedurende vijf maanden gesloten in verband met grootscheeps bouwkundig onderhoud. Het monumentale pand was hard toe aan een flinke opknapbeurt. Lekkage van de daken en dakkapellen had flinke schade berokkend aan de wanden. Hierdoor liep zelfs de in het huis opgestelde collectie risico.

Originele gevelversiering veilig gesteld

De dakkapellen, het dakbeschot, de goten en schoorstenen zijn alle vervangen, evenals een aantal ramen. Waar nodig is weggerot houtwerk vervangen en in de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. Zo is de houten halsgevel van het luchthuis aan de Zaan nagenoeg geheel vervangen door een getrouwe replica. De originele gevelversiering uit 1829 kon gelukkig veilig worden gesteld en na een schilderbeurt teruggeplaatst. De vergulde bijenkorf met papierbalen, die het papierbedrijf van C. & J. Honig symboliseert, zit daarmee weer in top. Ook de klassieke voordeur van het museumpand zit weer stevig in de lak en het koperwerk glimt als vanouds.

Meer lezen

Bovenverdieping voor presentatiedoeleinden

Zowel de Zaankamer als de woonkeuken is geschilderd en de vertrekken op de bovenverdieping zijn opnieuw behangen. De museale inboedel moest voor de bouwkundige werkzaamheden wijken en is onder leiding van het Zaans Museum zorgvuldig opgeslagen in depot. Een aantal meubelstukken, zoals de monumentale linnenkast en het porseleinkabinet, is bovendien gerestaureerd. De zolderruimten boven de Salon en de Zaankamer zijn voorzien van een zwevende vloer, die het plafonds in de vertrekken eronder moet ontzien. De bovenverdieping van het luchthuis, waarin oorspronkelijk de bodevertrekken waren ondergebracht, is geschikt gemaakt voor presentatiedoeleinden. Hier zal op enige termijn een nieuwe opstelling worden gerealiseerd over het papierbedrijf.

Vakkundig en verantwoord

De gemeente Zaanstad, de eigenaar van het pand, was opdrachtgever. Het werk is uitgevoerd door Bouwbedrijf Somass en de schilderbedrijven Bommerson en Van der Werff. De monumentencommissie die het resultaat van het bouwkundig onderhoud kritisch toetste, bevestigde de vakkundige en verantwoorde wijze waarop de noodzakelijke werkzaamheden zijn verricht.

Fotoreportage: Ad van den Berg