11 september 2017 - Wie dacht alle historische voorwerpen in het Honig Breethuis te hebben gespot, heeft sinds kort een goede checklist. Onder de kop Museum & Collectie biedt de website van het Zaans Museum sinds kort een online collectiecatalogus. Hierop zijn ruim 32.000 voorwerpen te vinden via de ingang ‘Bekijk onze collectie online!’

De collectiestukken zijn verdeeld over 20 deelcollecties, waarvan het Honig Breethuis er een van vormt. Klik je op deze ‘tegel’ dan zijn er 350 museumvoorwerpen te vinden die deel uitmaken van de historische inrichting van het museumpand aan de Lagedijk. Hiertoe behoren diverse meubelstukken, schilderijen, stukken Chinees en westers porselein, miniatuurzilver en overige voorwerpen uit de museale inventaris, maar ook de behangsels van Willem Uppink, de sinds juli 1940 in de buitenmuur ingevoegde gevelstenen en de beide tuinbeeldjes.

Virtuele bezoekers worden uitgenodigd nader kennis te nemen van de vele verborgen schatten die in het fraaie museumpand zijn opgesteld en ondergebracht. Wie over aanvullende informatie beschikt, kan daarbij online zijn of haar kennis delen. Daarmee hoopt de Afdeling Collectiebeheer van het Zaans Museum de collectieregistratie te kunnen vervolmaken.

Via de Museumcollectie zijn ook afbeeldingen te downloaden voor privégebruik. Voor publicaties en andere doeleinden dient vooraf toestemming gevraagd te worden via een contactformulier.

Voor het raadplegen van de catalogus zie www.zaansmuseum.nl/museum-collectie/