December 2015 - De wintereditie van de Honig Breethuis Nieuwsbrief nr. 39 - 2016 opent met beeldmateriaal van de watersnoden uit 1825 en 1916 naar aanleiding van de herdenking in januari 2016. Het rundvee werd bij deze rampen tijdelijk opgevangen in kerken en molens.
De Zaandijker os van C.G. Honig uit 1768 wachtte een ander lot. Dit dier viel dankzij zijn recordgewicht in de prijzen, maar moest deze onderscheiding in de slachtmaand met de dood bekopen. De kerststal heeft hij aldus niet gered, maar de kerstdis zal ongetwijfeld goed gevuld zijn geweest.

Het Honig Breethuis was op 14 december 2015 75 jaar in gebruik als museum. Hieraan refereerde Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum, bij de opening van de nieuwe presentatie over het Zaandijker papierbedrijf C. & J. Honig Breet in ons huis.

Na de najaarsspecial naar aanleiding van deze nieuwe presentatie wordt in dit nummer opnieuw aandacht besteed aan dit familiebedrijf. Zo beeldt het huisorgaan meerdere merkblokken af waarmee papierwikkels werden bedrukt en van een logo voorzien. Deze zogenoemde ‘riemkappen’ worden komend jaar geïnventariseerd door het Gemeentearchief. Ook gaat de nieuwsbrief in op de recente ontdekking dat het Zaanse witpapier van onder meer deze firma veelvuldig werd gebruikt door de vermaarde en toonaangevende Berlijnse hofarchitect Karl Friedrich Schinkel.