Activiteiten

honig-breethuis-zaankamer-2-1024x680

Levendig museum
De afgelopen jaren heeft het Honig Breethuis zich ontwikkeld tot een levendig museum. Naast een uitgebreide rondleiding door onze gidsen kunt u deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo biedt het museum onder meer concerten, lezingen en wandelingen. Naast de tentoonstelling C. & J. Honig Breet, drie generaties Zaans papier zijn er regelmatig kleine exposities te zien. Ook zijn besloten bijeenkomsten voor kleine gezelschappen mogelijk. Voor het onderwijs heeft het museum verschillende educatieve projecten.

Ontdekken en genieten
Onze gidsen leiden u in graag rond in de voormalige fabrikantenwoning. Zij vertellen over de geschiedenis en het leven van de families die hier woonden. Ontdek de historische inrichting en het handgeschilderd behang. Na de rondleiding kunt u net als de vroegere bewoners in de Zaankamer met een kopje koffie of thee genieten van het uitzicht op de tuin en de Zaan met de molens en huizen op de Zaanse Schans.

Papierhistorie
Op de bovenverdieping van het luchthuis is een tentoonstelling ingericht over het witpapierbedrijf van drie generaties van de familie Breet. De expositie wordt ingeleid door een documentaire. Verder zijn in het kabinetje naast de tuinkamer kleine exposities te zien rond een bepaald thema.

Tentoonstellingen
Het Honig Breethuis organiseert jaarlijks twee kleine exposities. Deze hebben betrekking tot de cultuur en het bedrijfsleven in de negentiende eeuw of de Collectie ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’, afgewisseld met exposities over hedendaagse kunst. De exposities zijn ondergebracht in het tentoonstellingskabinetje op de begane grond, soms uitgebreid met objecten verspreid door het huis.

Concerten en lezingen
Van september tot mei worden er op zondagmiddag voor een klein gezelschap huiskamerconcerten gegeven. Centraal hierbij staat de Duwaer-tafelpiano (pianoforte) uit 1830, de voorloper van de huidige piano. Ook worden in het Honig Breethuis lezingen georganiseerd over verschillende cultuurhistorische onderwerpen. Voor data en toelichting zie agenda.

Wandelingen
In het voorjaar en najaar worden begeleide wandelingen georganiseerd door het mooie Zaandijk met na afloop een rondleiding en wat te drinken in het huis. Voor data en toelichting zie agenda.

Educatie
Het Honig Breethuis heeft verschillende educatieve projecten voor het basisonderwijs. De projecten sluiten optimaal aan op de lesprogramma’s. Kijk onder educatie voor meer informatie.