Behangselschilderingen

9. BEHANG_UPPINK

Het pronkstuk van het Honig Breethuis is wel de Tuinkamer met de behangselschilderingen van de Amsterdamse kunstenaar Willem uppink (1767-1849). Ze zijn gemaakt in 1830 toen papieren behang geschilderd behangsel al had verdrongen. Willem Uppink schilderde een Hollands fantasielandschap, dat uiterst zorgvuldig is uitgevoerd. De voorstellingen dwingen bewondering af door de detaillering van landschap en figuren en de illusie van ‘buiten’.
Van de zes nog bestaande behangensembles van Uppink is dat in het Honig Breethuis het enige ensemble van Uppink dat voor publiek toegankelijk is. Te midden van de schilderingen konden de bewoners zich destijds in een ‘ideaal landschap’ wanen. In Amsterdam en in Zaandijk zijn nog twee particuliere woningen met een volledig ensemble door Uppink geschilderde behangsels.

In het kader van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis is in 2019 een fraai geïllustreerd boek over deze laatste Nederlandse behangselschilder verschenen. Het is te koop in het Honig Breethuis (zie Museumwinkel) en te bestellen bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.