Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Honig Breethuis | Zaandijk

Educatie

Het Honig Breethuis heeft verschillende educatieve projecten voor het basisonderwijs. De projecten sluiten optimaal aan op de lesprogramma’s.

Voor de onderbouw - groep 1, 2, 3: Trijntje Bij vertelt

Trijntje Bij woonde ooit in het Honig Breethuis. Trijntje laat de kinderen, samen met een aantal museumdocenten, het huis zien en vertelt over de bijzondere voorwerpen die zich in het huis bevinden. Als herinnering aan het bezoek decoreren de leerlingen een tegel in de stijl van de tegels in de keuken.
Locatie: Honig Breethuis/Het Weefhuis

Voor de onderbouw - groep 1, 2, 3: Trijntje Bij op reis

Trijntje neemt een groot fotoboek mee naar school. In het boek zitten foto’s van het Honig Breethuis en van de mooie voorwerpen in huis, onder andere een staand horloge (grote klok). De klok is de inspiratiebron voor onder meer het zingen van liedjes en om net zo’n mooie klok te maken.
Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Voor de middenbouw - groep 3, 4, 5, 6: Grietje en Jan en hun verkleedkist

In dit programma wordt vooral aandacht aan kleding besteed. Het uitgangspunt is de mode die gedragen werd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Uitleg wordt gegeven over waar, wanneer en waarom de kleding werd gedragen. Ook komt beroepskleding aan bod.
Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Voor de middenbouw - groep 4, 5, 6: De brieven van Maartje

Maartje schrijft brieven aan haar vriendinnen Aagje, Grietje, Trijntje en Guusje. In deze brieven vertelt Maartje over wat ze zoal gedurende de dag meemaakt, bijvoorbeeld haar visite aan de ouders van Jan Breet. Jan is het vriendje van Maartje en misschien gaan zij wel trouwen. Na een bezoek aan het Honig Breethuis gaan de leerlingen, met behulp van een papieren aankleedpop en papier, feestkleding maken voor het huwelijksfeest van Maartje.
Locatie: Honig Breethuis

Voor alle groepen (op aanvraag): Op de stoep van de familie Honig

Eeuwenlang trokken ‘marskramers’ langs wegen, velden en deuren om de kost te verdienen. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam je ze tegen. Men was toen heel zuinig: wat gerepareerd kon worden werd bewaard totdat iemand aan de deur kwam om het te herstellen. De marskramer vertelt over de mensen die langskwamen om iets te verkopen of ‘tonnetjes’ op te halen en over het personeel dat in huis werkte. Verschillende beroepen, die men ‘op de stoep’ en in het Honig Breethuis uitoefende, worden in opdrachten verwerkt met een verbinding naar het heden.
Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Meer informatie en reserveren: educatie@honigbreethuis.nl