Projecten basisonderwijs

MAARTJE_JACOBSD._BREET_vierkant

Het Honig Breethuis heeft verschillende educatieve projecten voor het basisonderwijs. De projecten sluiten optimaal aan op de lesprogramma’s.

Voor de onderbouw (groep 1, 2, 3): Trijntje Bij vertelt
Trijntje Bij woonde ooit in het Honig Breethuis. Trijntje laat de kinderen, samen met
een aantal museumdocenten, het huis zien en vertelt over de bijzondere voorwerpen die zich in het huis bevinden. Als herinnering aan het bezoek decoreren de leerlingen een tegel van papier met blauwe stickers en blauw potlood zoals de tegels van de smuiger in de keuken.

Locatie: Honig Breethuis/Het Weefhuis

Voor de onderbouw (groep 1, 2, 3): Trijntje Bij op reis
Trijntje neemt een groot fotoboek mee naar school. In het boek zitten foto’s van het Honig Breethuis en van de mooie voorwerpen in huis, onder andere een ‘staand horloge’, een grote klok. De klok is de inspiratiebron voor onder meer het zingen van liedjes en om ook zo’n klok te maken.

Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Voor de middenbouw (groep 3, 4, 5, 6): Grietje en Jan en hun verkleedkist
In dit programma wordt vooral aandacht aan kleding besteed. Het uitgangspunt is de mode die gedragen werd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Uitleg wordt gegeven over waar, wanneer en waarom bepaalde kleding gedragen werd. Ook komt beroepskleding aan bod.

Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Voor de middenbouw (groep 4, 5, 6): De brieven van Maartje
Maartje schrijft brieven aan haar vriendinnen Aagje, Grietje, Trijntje en Guusje. In deze brieven vertelt Maartje over wat ze zoal gedurende de dag meemaakt, bijvoorbeeld haar visite aan de ouders van Jan Breet. Jan is het vriendje van Maartje en misschien gaan zij wel trouwen. Na een bezoek aan het Honig Breethuis gaan de leerlingen, met behulp van een papieren aankleedpop en papier, feestkleding maken voor het huwelijksfeest van Maartje.

Locatie: Honig Breethuis

Voor alle groepen op aanvraag: Op de stoep van de familie Honig
Wat als de stoep van het Honig Breethuis, het Zaandijkse koopmanshuis van papierfabrikant Cornelis Jacobsz. Honig, eens kon praten? Eeuwenlang trokken ‘marskramers’ langs wegen, velden en deuren om de kost te verdienen. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam je ze tegen. Men was toen heel zuinig: kapotte voorwerpen en textiel werden bewaard tot iemand aan de deur kwam die ze kon herstellen.
De marskramer vertelt over de verkopers van spullen die aan de deur kwamen, de ophalers van de ‘tonnetjes’ en over het huispersoneel. Verschillende beroepen, die men in en om het Honig Breethuis uitoefende, worden in opdrachten verwerkt met een link naar het heden.

Locatie: Dit programma vindt plaats op school.

Meer informatie: educatie@honigbreethuis.nl.