Bericht Honig Breethuis | 10 oktober 2017

Beste lezer,

In dit e-bericht nodigen wij u uit om het koffieconcert met fortepianist Michael Tsalka op 22 oktober bij te wonen. Hij zal de beroemde Goldbergvariaties van Johann Sebastiaan Bach uitvoeren op de Duwaer-piano in de Salon. Verder staan we stil bij het verschijnen van de Catalogus Zaanlandia Illustrata honderd jaar geleden. Mocht u in oktober of november met de trein komen naar ons museum, dan krijgt u 50% korting op de entree. Tot besluit een vooruitblik naar november met de wandeling door historisch Zaandijk onder leiding van een deskundige gids.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis 

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals bestellen niet nodig.

Koffieconcert met Michael Tsalka op fortepiano

Zondag 22 oktober 2017 om 11.00 uur

 

Goldbergvariaties van Bach vertolkt door Michael Tsalka

Op 22 oktober 2017 om 11.00 uur is pianist Michael Tsalka in de Salon van het Honig Breethuis te horen op fortepiano. Tijdens dit koffieconcert speelt hij de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750).

De Goldbergvariaties BWV 988 bestaan uit een instrumentale aria gevolgd door dertig 'veranderingen' zoals het titelblad van de oorspronkelijke uitgave aangeeft, waarna de aria wordt herhaald. Bach schreef het werk destijds voor klavecimbel al voert men het ook veel uit op piano.

Michael Tsalka is voor veel bezoekers geen onbekende. Hij werd in Israël geboren en studeerde daar aan de Universiteit van Tel-Aviv waar hij een bachelor behaalde. Daarna studeerde hij in Duitsland en Italië. Hij woonde enige tijd Philadelphia en studeerde fortepiano en kamermuziek aan de Temple University, terwijl hij verder moderne piano en piano voor duo studeerde. Daarnaast studeerde hij harpsichord en clavichord.

Tsalka is een veelzijdig musicus die optreedt als solist in kamerconcerten in en buiten Europa. Hij speelt naast piano ook harpsichord, fortepiano, clavichord, tafelpiano en positief (kamerorgel). Michael Tsalka heeft opgetreden in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika. Hij won diverse prijzen bij muziekfestivals; verder is hij docent, geeft studie-recitals en master classes. Daarnaast heeft hij een aantal cd´s opgenomen, die een must zijn voor de liefhebber van authentiek uitgevoerde muziek.

Foto Olga Musri de Mussali

Kaarten bestellen

Honderd jaar Zaanlandia Illustrata

 

Zaanse verzameling kaarten, tekeningen, prenten en portretten

Honderd jaar geleden publiceerde Jacobus Johannes Honig de catalogus Zaanlandia Illustrata, een beschrijving van de ‘Verzameling kaarten, teekeningen, historie-prenten, portretten enz., betreffende de Zaanlanden’. De verzameling was samengesteld door zijn vader, Jacob Honig Jansz. Jr., founding father van de Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling 'Jacob Honig Jansz. Jr.', waarvan een gedeelte is te zien in het Honig Breethuis.

De historisch-topografische atlas maakt deel uit van deze verzameling, die bovendien een historische boekerij en een collectie schilderijen en voorwerpen omvat. De collectie, geschonken in 1890 aan de toenmalige gemeente Zaandijk, is sindsdien aanmerkelijk aangevuld door de Vereniging tot instandhouding en uitbreiding der Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling 'Jacob Honig Jansz. Jr.'

De catalogus Zaanlandia Illustrata omvat 937 catalogusnummers die topografisch en thematisch zijn gerangschikt. Naast topografisch beeldmateriaal, zoals kaarten, plattegronden, stads- en dorpsgezichten, bevat de catalogus hoofdstukken gewijd aan historieprenten, Czaar Peter en het Czaar Peterhuisje, portretten, klederdrachten, zeden en gewoonten, molens, handel en nijverheid, wapens van de Zaanlandse gemeenten, Zaanse families, enz.

Het voorbeeld hierboven, een geaquarelleerde pentekening uit 1793 (Zaanlandia Illustrata nummer 845-6) toont het ontwerp van de lompenschuur van een papiermakerij. De tekening is gemaakt door de - toen negenjarige -, papierfabrikant Jacob Cornelisz. Breet, die tot zijn dood in het Honig Breethuis woonde. Een reproductie van de tekening hangt in het Honig Breethuis.

Een eeuw na het verschijnen van de catalogus wordt de Zaanse verzameling kaarten, tekeningen, prenten en portretten bewaard in het Gemeente Archief Zaanstad, ondergebracht in het stadhuis in Zaandam.

De verzameling kunt u via de mediabank van het archief bekijken op: http://archief.zaanstad.nl/mediabank/zoek-in-de-beeldbank/
zoekterm: Zaanlandia Ilustrata

Dagje uit met de trein
Entreekorting
t/m 30 november 2017

 

Treinreizigers krijgen 50% korting op de entree van het Honig Breethuis

Dagje uit met de trein? De NS heeft speciaal voor hun reizigers een aantal aanbiedingen voor populaire dagjes uit. In samenwerking met de NS geeft het Honig Breethuis 50% korting op de entree van ons museum. Laat je rondleiden door een van onze deskundige gastvrouwen/-heren, bekijk de kostbare inrichting en geniet van het uitzicht op de Zaan.

De NS-kortingsbon is geldig in combinatie met een vervoersbewijs van NS. De aanbieding is geldig tot en met 30 november 2017.

Lees meer over de aanbieding en download de kortingsbon

In de voetsporen van het Zaandijkse verleden
Wandeling zondag 5 november 2017 | start 13.30 uur

 

Wandeling door historisch Zaandijk

Op zondagmiddag 5 november 2017 is er gelegenheid om vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een enthousiaste ervaren gids te wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een tocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nr. 80.

De wandeltocht voert door de Gortershoek, genoemd naar een gortmolen die hier ooit gestaan heeft. Hier woonden veel Zaanse fabrikeurs (fabrikanten). Tot hen behoorden olieslagers, houtzagers en -handelaren en papierfabrikeurs. Ook de voormalige bewoners van het Honig Breethuis, de families Honig en Breet, waren actief in het papierbedrijf.

Tijdens de wandeling passeert u vele prachtige koopmanshuizen met mooie gevelbekroningen, pakhuizen, een overtuin, een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk, waarvan de constructie stamt uit 1626. Vlakbij het oudste pandje bevindt zich de monumentale Zaandijker sluis uit 1610 die nog altijd het Guisveld met de Zaan verbindt.

Ten noorden van de Willem Dreeslaan wordt het oude Zaanse straatbeeld weer nieuw leven ingeblazen met de gerestaureerde Zaandijker kerk als middelpunt. De kerk bezit een bijzondere zogeheten hammerbeam-dakconstructie (dak dat rust op steekbalken) en ontving daardoor in 2009 het predicaat rijksmonument. Om de kerk is een klein stadsvernieuwingsproject gaande met woningen en een microbrouwerij waar authentiek Zaans bier geproefd kan worden.

Via de rustieke Domineestuin, een intiem buurtje met oude en in oude stijl gebouwde houten huizen, gaat de tocht terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee en een versnapering. Ook kunt u het bijzondere museum en de presentatie over het Zaanse papierbedrijf van de families Honig en Breet bezichtigen.

Toegangsprijzen inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Kaarten bestellen