Bericht Honig Breethuis | 12 september 2017

Beste lezer,

In deze e-nieuwsbrief vestigen wij graag uw aandacht op onze komende activiteiten: de fietsexpeditie langs de Zaanse papierindustrie op 21 september en 6 oktober en het koffieconcert op zondag 24 september. De expositie Ontmoetingen is nog te zien tot en met zondag 8 oktober. Verder goed nieuws: de complete collectie van het Zaans Museum, waarvan de collectie in het Honig Breethuis deel uitmaakt, is sinds kort online te raadplegen.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis 

PS Mocht u gereserveerd hebben voor een van onze activiteiten, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Fietsexpeditie Industrie Papier

donderdag 21 september en vrijdag 6 oktober 2017

 

Ga mee op fietsexpeditie langs de Zaanse papierindustrie

De Expeditie Industrie Papier georganiseerd door I-FIKZ voert u mee door de fascinerende wereld van de papiermakerij. Heden en verleden worden tijdens deze fietstocht met elkaar verbonden.

U neemt een kijkje bij de laatste papiermolen ter wereld die nog op wind draait én u gaat backstage bij een grote hedendaagse toeleverancier van de papierindustrie. De lunch wordt geserveerd in een voormalige papier'fabrikeurs'woning, het Honig Breethuis in Zaandijk.

Voor beide expedities zijn nog maar enkele kaarten verkrijgbaar, wees er dus snel bij!

Meer informatie en kaartverkoop op www.ifikz.nl

Koffieconcert Saraswati Duo

zondag 24 september 2017 om 11.00 uur

 

Koffieconcert met Spaans en Frans liederenprogramma

De opening van het muziekseizoen 2017/2018 wordt op zondag 24 september verzorgd door het Saraswati Duo, bestaande uit Jelma van Amersfoort (gitaar) en Valeria Mignaco (sopraan). Op het programma staan Spaanse en Franse liederen uit het begin van de negentiende eeuw. Gezien het beperkt aantal zitplaatsen, raden wij u aan tijdig te reserveren via de link 'Programma en reserveren'. Het concert begint om 11.00 uur.

Valeria Mignaco (Argentinië) begon haar zangstudie in haar geboorteland en behaalde haar klassieke en barok mastersgraad aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze was finalist bij concoursen zoals de International Baroque Singing Competition van het Chateau de Chimay (België) en de International Young Artists Presentation in Antwerpen. Met Alfonso Marín ontving ze een eervolle vermelding aan de Alte Musik Treff (Berlijn, 2005). Met hem nam ze recentelijk een cd op met muziek van John Dowland onder de titel Clear or Cloudy. Valeria soleerde onder meer bij het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en het Monteverdikoor Utrecht.

Jelma van Amersfoort speelt gitaar vanaf haar zevende jaar. Ze studeerde daarna aan het Conservatorium van Amsterdam en meerdere malen deel aan de solistenklas van het Gitaarfestival van Zwolle. Ze kreeg lessen van onder meer Arnaud Dumond. Verder volgde Jelma masterclasses bij David Russell en Leo Brouwer. Dankzij een beurs van het Prins Bernhard Fonds kon ze studeren aan het Royal Northern College of Music, Manchester, Engeland. Daar kreeg ze ook les van vaste gastdocent John Williams.

Programma en reserveren

Expositie Ontmoetingen (keramiek en mixed media)

t/m zondag 8 oktober 2017

 

Hedendaagse kunst in historisch Honig Breethuis

Het Honig Breethuis nodigt vaker hedendaagse kunstenaars uit om werk te exposeren in de  sfeervolle ambiance van het woonhuismuseum. Onder de titel Ontmoetingen toont het Honig Breethuis t/m 8 oktober werk van Coby Voorn (keramiek) en Jansje Dane (mixed media). Het kleurrijke keramische werk van Coby Voorn leent zich goed voor een esthetische dialoog met het historische interieur.

Zo reflecteren de subtiele kleuren van de glazuur de kleurstelling van de kamers. Daarnaast roepen de composities biedermeier boeketten of fruitschalen in herinnering. Het werk van Jansje Dane vertegenwoordigt een geheel andere invalshoek. Het kleurgebruik van deze mixed media objecten is ingetogen en varieert van zwart tot wit, van metaalkleurig tot een enkel kleuraccent. Eenvoudige industriële materialen weet zij te transformeren tot esthetische, humoristische of ontroerende objecten.

De voor de expositie geselecteerde werken lijken goed te passen in het voormalige woning van het papier’fabrikeurs’gezin, met de vele persoonlijke dromen en teleurstellingen die ook in de 18e en vroege 19e eeuw aan de orde van de dag waren. Zo inspireren onder meer het kruis uit kippengaas en kleurrijke bolletjes en lijkt het object 'Aan de Dood' onwillekeurig te refereren aan de veel voorkomende kindersterfte in vroeger dagen. Andere werken zijn geïnspireerd op historische kledingstukken.  

Openingstijden

Museumcollectie online te raadplegen

 

Ruim 32.000 museumvoorwerpen online

Wie dacht alle historische voorwerpen in het Honig Breethuis te hebben gespot, heeft sinds kort een goede checklist. Onder de kop Museum & Collectie biedt de website van het Zaans Museum sinds kort een online collectiecatalogus. Hierin staan ruim 32.000 voorwerpen beschreven via de ingang 'Bekijk onze collectie online!'

De collectiestukken zijn verdeeld over 20 deelcollecties, waarvan het Honig Breethuis er een vormt. Via deze ‘tegel’ zijn 350 museumvoorwerpen te vinden die deel uitmaken van de historische inrichting van het museumpand aan de Lagedijk. Hiertoe behoren diverse meubelstukken, schilderijen, stukken Chinees en westers porselein, miniatuurzilver en overige voorwerpen uit de museale inventaris. Maar ook de behangsels van Willem Uppink, de sinds juli 1940 in de buitenmuur ingevoegde gevelstenen en de twee tuinbeelden staan geregistreerd.

Virtuele bezoekers worden uitgenodigd nader kennis te nemen van de vele verborgen schatten die in het fraaie museumpand zij opgesteld en ondergebracht. Wie over aanvullende informatie beschikt, kan daarbij online zijn of haar kennis delen. Daarmee hoopt de afdeling collectiebeheer van het Zaans Museum de collectieregistratie te kunnen vervolmaken.

Via de online collectie zijn ook afbeeldingen te downloaden voor privégebruik. Voor publicaties of andere doeleinden dient eerst toestemming gevraagd te worden via een contactformulier.

De catalogus is te raadplegen op www.zaansmuseum.nl/museum-collectie/