Bericht Honig Breethuis | 14 augustus 2017

Beste lezer,

In onze digitale nieuwsbrief dit keer aandacht voor de zomerexpositie van Coby Voorn (keramiek) en Jansje Dane (mixed media) en de Zaandijkse Jaarmarkt en Kaike en Koiere op 19 en 20 augustus. De Open Monumentendagen (9 en 10 september) staan dit jaar in het teken van boeren, burgers en buitenlui. In het Honig Breethuis kunt u ervaren hoe gegoede burgers leefden aan de Lagedijk omstreeks 1830. Op 21 september (en 6 oktober) vindt de tweede Fietsexpeditie Papier van IFikz plaats waarbij wordt geluncht in het Honig Breethuis. Als laatste attenderen wij u graag op het eerste concert in de serie koffieconcerten van komend seizoen.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis 

NB Mocht u gereserveerd hebben voor een van onze activiteiten, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Expositie keramiek en mixed media

Vrijdag 21 juli t/m zondag 8 oktober

 

Coby Voorn (keramiek) en Jansje Dane (mixed media) exposeren in Honig Breethuis

Zoals vaker exposeren ook deze zomer hedendaagse kunstenaars in ons museum. Tot en met 8 oktober tonen Tengel-leden Coby Voorn (keramiek) en Jansje Dane (mixed media) hun werk.

De kleurrijke keramieken van Coby Voorn vormen een esthetische dialoog met het historische interieur. Voor Coby zijn vormgeving en expressie belangrijker dan functionaliteit; vorm en kleur staan centraal. Ze werkt met verschillende technieken: ze gebruikt kleine mallen waarmee ze een werk opbouwt. Op vazen en schalen gebruikt ze krimpglazuur voor een bijzonder effect. De subtiele kleuren van het glazuur reflecteren de kleurstelling van de kamers.

Het werk van Jansje Dane (mixed media werk) vertegenwoordigt een geheel andere invalshoek. Het kleurgebruik van haar mixed media objecten is ingetogen en varieert van zwart tot wit, van metaalkleurig tot een enkel kleuraccent. Eenvoudige industriële materialen transformeert zij tot esthetische, humoristische of ontroerende objecten. Zo krijgen kippengaas en noppenfolie een volkomen nieuwe dimensie in haar werk. Andere werken zijn geïnspireerd op historische kledingstukken.

Coby Voorn exposeerde onder andere in de Hema, IJmuiden en Het Weefhuis te Zaandijk. Jansje Dane liet in januari 2017 in Het Weefhuis te Zaandijk ruimtelijke objecten zien: ‘Waterstraal’ gemaakt van ijzerdraad en ‘Waterwolf’, een object gemaakt van gevlochten oordopjes. Ander werk van haar was te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit voorjaar nam ze deel aan de expositie T*Art bij Galerie Zaansgroen.

Openingstijden

Geliefd Zaans zomeruitje

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus van 13.00 - 17.00 uur

 

Kaike en koiere op de Lagedijk in Zaandijk

Net als in vorige jaren is er ook deze zomer op zaterdag 19 augustus weer de Zaandijker Jaarmarkt en op zondag 20 augustus Kaike en Koiere. Deze evenementen zijn voor vele Zaankanters inmiddels uitgegroeid tot geliefde zomerse uitjes.

Op beide dagen is het Honig Breethuis van 13.00 tot 17.00 uur geopend tegen de gereduceerde toegangsprijs van € 1,-. Het huis biedt een unieke gelegenheid om te zien hoe een Zaans koopmansgezin omstreeks 1830 leefde. Er is een permanente expositie over het Zaanse papiermakersbedrijf dat lange tijd een pijler van de Zaanse nijverheid was. De gastvrouwen en -heren staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te vertellen over het huis en zijn bewoners.

Dit weekend verandert de Lagedijk in een plek om van alles te beleven en iedereen te ontmoeten. Zaterdag 19 augustus is er tijdens de jaarmarkt van alles te vinden: er zijn wijnproeverijen, informatiekramen van verenigingen, sieraden, kinderkleding maar ook poffertjes, aardbeien en heerlijke Indonesische hapjes. Op deze dag wordt ook het negende Zaandijker Standwerkers Concours georganiseerd. Standwerkers laten u genieten van hun verkoopkunsten.

Het feest gaat op zondag 20 augustus door met de Zaandijker Kaike en Koieremarkt waar circa 150 kramen uitnodigen tot het speuren naar net dat ene schaaltje of boek waar u al een tijd naar op zoek was. Omdat al dat speuren hongerig maakt zijn er diverse mogelijkheden om de trek te stillen zoals oud-Hollandse broeder met stroopsaus, een kaasplankje met heerlijke kazen en saté.

Klik hier voor de complete agenda

Open Monumentendagen
Zaterdag 9 en zondag 10 september van 13.00 - 17.00 uur

Duo Pardis

 

Gegoede burgers en buitenlui

De Open Monumentendagen vallen dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september. Gedurende dit weekend houdt het Honig Breethuis in Zaandijk van 13.00 tot 17.00 uur open huis; de toegang is gratis. Het thema is ‘boeren, burgers en buitenlui’.

Het Honig Breethuis vormt een representatieve gegoede burgermanswoning uit de achttiende een negentiende eeuw, bewoond door vijf opeenvolgende generaties papier'fabrikeurs' (fabrikanten). De inrichting geeft een beeld van de biedermeiertijd, waarin het accent lag op huiselijkheid.

De behangselschilderingen in de Tuinkamer dateren uit 1830 en zijn van de hand van de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink. Ze tonen een artistieke verbeelding van het buitenleven, met een buitenplaats, een paviljoen, landweggetjes en vergezichten, die de liederen van Schubert in herinnering brengen.

Tijdens de Open Monumentendagen krijgen bezoekers ook een beeld van de kleding, zoals die in de eerste helft van de negentiende eeuw werd gedragen. Onder invloed van de Franse mode droeg de burgerij ook in de Zaanstreek empiremode, opgevolgd door mode zoals die vanuit het Duitse taalgebied in de biedermeiertijd gangbaar werd. De streekgebonden kleding vormde een mix van stadse mode en lokale klederdracht, waarbij de Zaanse kanten kap en kaper met gouden hoofdsieraden de karakteristieke couleur locale vormen. Deze kleding is ook weergeven op prenten, zoals die tussen 1809 en 1828 zijn uitgegeven door de Amsterdamse prentenverkopers Evert Maaskamp en Frans Buffa & Zonen. Hierbij steken de modieuze jongedames uit Zaandam elegant af tegen de boerinnen uit Assendelft.

Zie tevens onze agenda

Fietsexpeditie Industrie Papier

Donderdag 21 september en vrijdag 6 oktober

 

Ga mee op fietsexpeditie Industrie Papier in de Zaanstreek

De Expeditie Industrie Papier georganiseerd door IFIKZ voert u mee door de fascinerende wereld van de papiermakerij. Heden en verleden worden tijdens deze fietstocht met elkaar verbonden.

U kijkt mee bij de laatste papiermolen ter wereld die nog op wind draait én u gaat backstage bij een grote hedendaagse toeleverancier van de papierindustrie. Natuurlijk krijgt u ook een heerlijke lunch, geserveerd in een voormalige papier'fabrikeurs'woning, het Honig Breethuis in Zaandijk.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.ifikz.nl

Koffieconcert Saraswati Duo

Zondag 24 september om 11.00 uur

Expositie papier en brons

 

Saraswati Duo brengt Spaanse en Franse liederen uit de negentiende eeuw

Naast de historische Duwaer-fortepiano zijn er meer oude instrumenten in het Honig Breethuis te horen. Op zondag 24 september a.s. treedt het Saraswati Duo, bestaande uit Jelma van Amersfoort (gitaar) en Valeria Mignaco (sopraan), op met een programma van Spaanse en Franse liederen uit de negentiende eeuw. Aanvang 11.00 uur.

Valeria Mignaco (Argentinië) begon haar zangstudie in haar geboorteland en behaalde haar klassieke en barok mastersgraad aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze was finalist bij concoursen zoals de International Baroque Singing Competition van het Chateau de Chimay (België) en de International Young Artists Presentation in Antwerpen. Met Alfonso Marín ontving ze een eervolle vermelding aan de Alte Musik Treff (Berlijn, 2005). Met hem nam ze recentelijk een cd op met muziek van John Dowland onder de titel Clear or Cloudy. Valeria soleerde onder meer bij het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en het Monteverdikoor Utrecht.

Jelma van Amersfoort speelt gitaar vanaf haar zevende jaar. Ze studeerde daarna aan het Conservatorium van Amsterdam en meerdere malen deel aan de solistenklas van het Gitaarfestival van Zwolle. Ze kreeg lessen van onder meer Arnaud Dumond. Verder volgde Jelma masterclasses bij David Russell en Leo Brouwer. Dankzij een beurs van het Prins Bernhard Fonds kon ze studeren aan het Royal Northern College of Music, Manchester, Engeland. Daar kreeg ze ook les van vaste gastdocent John Williams.

Programma en reserveren