Bericht Honig Breethuis | 23 april  2019

Beste lezer,

Wij hopen dat dit bericht u in goede gezondheid bereikt. Zoals u waarschijnlijk weet, houdt het Honig Breethuis met betrekking tot de landelijke maatregelen vanwege Covid-19 tot 1 juni a.s. de voordeur gesloten. Mocht daar tussentijds verandering in komen dan laten wij u dat weten. 

In dit bericht twee onderwerpen.

Begin deze week publiceerde dagblad De Telegraaf een uitgebreid artikel over ons museum. Aanleiding was de bruikleengeving door het Rijksmuseum van drie portretten van de hand van Willem Uppink. Wij delen het artikel graag met u. 

Ten tweede attenderen wij u op de fraai geïllustreerde monografie over Willem Uppink en zijn oeuvre. Omdat het Honig Breethuis voorlopig gesloten is, kunt u het boek nu bestellen bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Hopelijk tot ziens in betere tijden en blijf intussen gezond,

Met vriendelijke groet,

Honig Breethuis 

Drie schilderijen in bruikleen van 

Rijksmuseum Amsterdam

In de rubriek Cultuur van De Telegraaf  verscheen maandag 20 april 2020 een bijna paginagroot artikel over de behangschilderingen van Willem Uppink in het Honig Breethuis. Aanleiding was de toezegging door het Rijksmuseum Amsterdam om drie schilderijen in langdurige bruikleen aan het museum te geven. Klik op de afbeelding hierboven om het volledige artikel in pdf te bekijken.

Boek Willem Uppink (1767-1849) behangsel- en landschapsschilder

Van de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink zijn maar liefst zes ensembles met geschilderde behangsels bewaard gebleven waarvan vijf in situ. Zij sieren vertrekken in monumenten in Zaandijk en Amsterdam.
Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt maar in zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij grachtenpanden aan de Amsterdamse Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds in situ te bewonderen, waarvan dat in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk is.

Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit, onder andere portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapsstudies uitgevoerd in aquarel. Het boek voorziet niet alleen in een catalogus van zijn oeuvre, maar behandelt vooral de interieurs waar Uppinks behangsels nog altijd te bewonderen zijn.

Het boek kost € 24,95 en is te bestellen bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Foto's: Arjen Gaarenstroom en Rijksmuseum Amsterdam (portret Willem Uppink).