Bericht Honig Breethuis | 27 februari 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht attent op het optreden van het Carminis Consort (Ineke Baksteen, sopraan en Tjalling Roosjen, spinet) op 18 maart a.s. Verder is het schilderwerk in de gang en het tussenvertrek van het museum aangepakt. Ten derde opnieuw aandacht voor de expositie Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona die zaterdag 3 maart a.s. van start gaat en tot zondag 3 juni 2018 is te zien.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Mocht u kaarten besteld hebben voor een van onze activiteiten en heeft u een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Concert Carminis Consort

Zondag 18 maart 2018 | 16.00 uur

 

De reizen van Constantijn Huygens

Op 18 maart 2018 om 16.00 uur zal het Carminis Consort een concert verzorgen in het Honig Breethuis. Carminis Consort, ensemble voor Oude Muziek, bestaat uit vier leden en legt zich toe op vocale soli en duetten uit de vroegbarok. In de intieme Zaankamer van het Honig Breethuis speelt Carminis deze keer in een kleine bezetting.

Onder de titel ‘De reizen van Constantijn Huygens’ brengen Carminis-leden Ineke Baksteen (sopraan) en Tjalling Roosjen (spinet) een programma met bijzondere muziek uit de barok rond liederen van Constantijn Huygens. Verder staan op het programma werken van onder anderen Dowland, Purcell, Monteverdi en Schütz. Tussendoor krijgt u uitleg over de relatie van Huygens met de overige componisten op het programma.

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren noodzakelijk.

Klik hier voor het programma en om te reserveren.

Foto: Tjalling Roosjen (spinet) en Ineke Baksteen (sopraan).

Winterschilder in kleinste kamertje

 

Historische kleurstelling

Afgelopen februari was in het Honig Breethuis de winterschilder, in de persoon van Bert Bommerson uit Assendelft, aan het werk. Eerder restaureerde hij bij het groot onderhoud in 2015 onder meer de houtimitatie op de wanden van het kantoortje. Nu ging het om de ruimten tussen de achttiende-eeuwse woonkeuken en de vroeg-negentiende-eeuwse Zaankamer, die in 2013 respectievelijk okergeel en ‘mennistenblauw’ werden geschilderd.  

De gang en het ‘tussenvertrek’ waren ditmaal aan de beurt. Deze ruimten zijn opnieuw donkerblauw geschilderd en voorzien van witte biezen op de paneeldeuren. Het tussenvertrek is de ruimte vanwaar de dienstbode via de wenteltrap toegang had tot de bovenverdieping. Oorspronkelijk was in deze ruimte ook een bedstee ondergebracht, die in 1999 plaats heeft gemaakt voor een publiekstoilet.

Uniek is het inpandig privaat, naast de deur van de wenteltrap naar de voormalige bodevertrekken, waar tegenwoordig de papierexpositie is ondergebracht. Het kleinste kamertje herbergt sinds 2014 een negentiende-eeuwse porseleinen Hopper-wc-pot, voorzien van fraaie landschapsdecoraties.  

Na kritische studie van de nog aanwezige verflagen in het privaat, is gekozen voor een historische kleurstelling in drie kleuren: zachtgroen voor de wanden, okergeel voor de opstaande delen van de ‘poepdoos’ en bruin-ossenbloed voor het deksel en de vloer. Daarmee is dit intiemste vertrek in het Honig Breethuis weer museaal toegankelijk.  

De schilderbeurt werd mogelijk gemaakt dankzij de huisbaas van het Honig Breethuis, de gemeente Zaanstad, met dank aan Herman Sterk en Miranka Stel.

Foto: Bert Bommerson schildert de dubbele (tuin)deur in de gang af.

Expositie Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona

  

Fascinatie voor schepen en papier

Van zaterdag 3 maart t/m zondag 3 juni 2018 organiseert het Honig Breethuis een overzichtsexpositie van beeldhouwwerken van Henk Philippona (1940-2017). Hiermee wordt het verrassende oeuvre van deze getalenteerde kunstenaar voor het eerst in zijn volle omvang aan het publiek getoond. Vrijwel alle werken zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer, maar ook in keramiek.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Met deze tentoonstelling wil het museum het publiek graag kennis laten nemen van de inventieve sculpturale kwaliteiten van deze bescheiden autodidact. Daarnaast is de expositie bedoeld als eerbetoon aan de persoon Henk Philippona, die zich vele jaren op vrijwillige basis inzette als technisch medewerker van het Honig Breethuis.

Meer lezen

Afbeelding: Stempel papiermolen De Schoolmeester, Belgisch hardsteen en papier.