Bericht Honig Breethuis | 22 oktober 2019

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief nogmaals aandacht voor het concert op zondag 27 oktober door Ensemble Rossignol. U kunt nog kaarten bestellen. Verder attenderen wij u op het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis waarbij een tentoonstelling, lezingen en een publicatie over behangselschilder Willem Uppink centraal staan. Op zondag 10 november kunt u deelnemen aan de herfstwandeling door oud-Zaandijk o.l.v. een van onze deskundige gidsen. 

Tot ziens in het Honig Breethuis!

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Nachtegalen
Zondag 27 oktober 2019 om 16.00 uur

Zondagmiddagconcert Ensemble Rossignol

Op zondag 27 oktober 2019 treedt Ensemble Rossignol (Alice Gort-Switynk - sopraan, blokfluiten en Elly van Munster - theorbe, romantisch gitaar) op met het programma 'Ik zou zo graag...'

Een programma over het verliezen van de liefde en blijven hopen op herstel met onder andere L' Eraclito Amoroso (Ik geloofde in jou) van Barbara Strozzi, Sarai contenta un dì (Op een dag zul je tevreden zijn) en instrumentale werken van Mauro Giuliani, Georg Friedrich Händel, Giovanni Paolo Cima, Pietro Locatelli en Pete Rose. Het concert begint om 16.00 uur.

Ensemble Rossignol dankt zijn naam aan het eerste concert dat Alice en Elly gaven, met als thema 'de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje' (de nachtegaal wordt in het Frans 'rossignol' genoemd). Hun virtuositeit en verfijnde, speelse en muzikale spel doen denken aan de zang van de nachtegaal.

Klik voor programma en reserveren

Honig Breethuis viert twintigjarig bestaan als woonhuismuseum

Tentoonstelling, monografie en lezingen Willem Uppink

Vanaf 1 november 2019 viert de Vereniging ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’ het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum. Het rijksmonument aan de Lagedijk in Zaandijk werd omstreeks 1709 gebouwd door de Zaandijker papierfabrikant Cornelis Jacobsz. Honig, die samen met zijn broer het witpapierbedrijf C. & J. Honig oprichtte. In 1770 kwamen zowel het papierbedrijf als de woning in handen van de familie Breet. Omstreeks 1829 gaf Jacob Cornelisz. Breet de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849) opdracht de Tuinkamer te decoreren met behangselschilderingen. Dit behangselensemble vormt het topstuk in de museumwoning.

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van het jubileum toont het museum een expositie over Willem Uppink. Enkele van zijn werken zijn in dit kader eenmalig bijeengebracht. Naast behangsels schilderde Uppink ook portretten en landschappen. Het Honig Breethuis kwam vorig jaar in het bezit van een portret van een predikantengezin uit 1798. Het portret zal voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling.

Publicatie
Bij de jubileumexpositie verschijnt een rijk geïllustreerde monografie over Uppink met een overzicht van alle bekende behangselschilderingen, aangevuld met landschappen en portretten. De uitgave is fraai verzorgd en bevat paginagrote foto’s van de behangsels. Het boek is vanaf 7 november te koop in het Honig Breethuis tijdens openingsuren, en in diverse andere musea en gerenommeerde boekhandels.

Lezingen en speciale bezichtigingen
Van Uppink zijn er nog zes ensembles bewaard gebleven: op de Keizersgracht in Amsterdam, in het Honig Breethuis en in een particuliere woning in Zaandijk. In het kader van het jubileum worden er lezingen en bezichtigingen van de behangsels georganiseerd op zondagmiddagen. De lezingen worden afwisselend in Zaandijk en Amsterdam gehouden, waarbij de aanwezige ensembles bezichtigd kunnen worden. Deelname aan een lezing bedraagt € 25,00 (inbegrepen drankje en exemplaar van het boek) en kan slechts op reservering. Begin november meer informatie over het programma en reserveren op onze website en in het e-bericht.

Klik hier voor het volledige bericht op onze website

Afbeelding: Deel van de behangselschilderingen uit 1830 door Willem Uppink in het Honig Breethuis. (Foto Arjen Gaarenstroom)

Wandeling door historisch Zaandijk
Zondag 10 november 2019 | start 13.30 uur

In de sporen van het Zaandijks verleden

Op zondagmiddag 10 november 2019 is er gelegenheid om vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids te wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een tocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nummer 80.

Tijdens de wandeling passeert u vele prachtige koopmans- en pakhuizen, een overtuin, een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk. 

Via de sluis en de 'Domineestuin' gaat de tocht terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee en een versnapering.

Behalve het museum, dat vanaf 1 november zijn twintigjarig jubileum viert, kunt u de tentoonstelling over Willem Uppink bezichtigen. Uppink was de laatste behangselschilder in Nederland. Ook is het fraai geïllustreerde boekwerk over Willem Uppink te koop in het museum.

Deelname volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Klik hier voor meer informatie en reserveren

Afbeelding: Het Honig Breethuis vanaf de Zaan gezien. (Foto Anjo Kan)