Bericht Honig Breethuis | 1 februari 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht nogmaals attent op het recital door Megumi Tanno (pianoforte). Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor dit concert. Verder aandacht voor de terugkeer van onze gevelstenen als replica's naar hun oude plek, de Beschuitstoren in Wormer. De expositie over de Zaanse witpapierfabrikant Jan Kool & Comp. die nog te zien is t/m 18 februari, wordt opgevolgd door de expositie Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona (3 maart t/m 3 juni 2018).

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Mocht u kaarten besteld hebben voor een van onze activiteiten en heeft u een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Pianorecital Megumi Tanno

Zondag 18 februari 2018 | 16.00 uur

 

Muzikaal vermaak anno 1830

Voor het concert op zondagmiddag 18 februari 2018 om 16.00 uur zijn nog kaarten verkrijgbaar. Fortepianiste Megumi Tanno verzorgt die middag een pianorecital in het museum, waarbij zij de historische Duwaer-tafelpiano uit 1830 bespeelt. De stukken zijn speciaal gekozen uit de periode omstreeks 1830, het jaar waarin papierfabrikant Jacob Cornelisz. Breet zich met zijn gezin in het huis vestigde. Muziek heeft ongetwijfeld deel uitgemaakt van het huiselijk vermaak. Megumio Tanno brengt stukken van Felix Mendelssohn, Robert Schumann en Clara Schumann. Zoals Megumi het zelf verwoordt: 'In this program my performance will explore the Schumann's family portrait in 1830. It is the exact same time, Mr Breet was having a time with his family!'

Foto: Fortepianiste Megumi Tanno (Martin Chiang Photography).

Klik hier voor het programma en om te reserveren.

Gevelstenen weer thuis in Wormer

 

Laatste gevelsteen Beschuitstoren ingemetseld

 1 februari 2018 - De herbouw van de nieuwe Beschuitstoren aan de Dorpsstraat in Wormer vordert gestaag. Vandaag is de laatste replica van de gevelstenen ingemetseld in de oostmuur van de toren, die inmiddels tot de vierde bouwlaag is opgemetseld. Het betreft de steen met de beeltenis van de Hollandse tuin uit 1620, het bouwjaar van de eerste Beschuitstoren.

In de achtergevel van het Honig Breethuis in Zaandijk bevinden zich de oorspronkelijke gevelstenen, waarvan restaurateur Wil Abels onlangs afgietsels maakte. De vier replica’s zijn nu ingemetseld door zzp’ers Eric Ooyevaar en Marco Nederhof, verantwoordelijk voor het roodstenen metselwerk van de Beschuitstoren.

Eric Ooyevaar vertelt dat de gevelsteen met de beeltenis van prins Maurits is ingemetseld in de noordwand die uitkijkt op de nieuwe bebouwing. Oorspronkelijk hing deze steen boven de ingang van de toren, maar de beeltenis was dusdanig uitgesleten door weer en wind, dat hij naar de minst opvallende plaats moest verhuizen. Aan de westkant prijkt de steen van het verbonden hoofd met de naam Willem Gerritsse, toenmalig burgemeester van Wormer. De steen met het wapenschild hangt op de oorspronkelijke plaats boven de ingang.  

Ooyevaar en Nederhof denken het metselwerk van de uiteindelijk 25 meter hoge toren over een week klaar te hebben. In reactie op de vraag of dit een uitzonderlijke opdracht voor hen is, antwoordt Marco: ‘Ik heb mijn vrouw verteld dat ik aan een monument bouw, zo leuk vind ik dit.’

Foto: Metselaar Marco Nederhof boort gaten aan weerszijden in de steen om hem te kunnen verankeren in de muur. 

Vanaf 3 maart: expositie Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona

  

Fascinatie voor schepen en papier

Van zaterdag 3 maart t/m zondag 3 juni 2018 organiseert het Honig Breethuis een overzichtsexpositie van beeldhouwwerken van Henk Philippona (1940-2017). Hiermee wordt het verassende oeuvre van deze getalenteerde kunstenaar voor het eerst in zijn volle omvang aan het publiek getoond. Vrijwel alle werken zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer, maar ook in keramiek.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Met deze tentoonstelling wil het museum het publiek graag kennis laten nemen van de inventieve sculpturale kwaliteiten van deze bescheiden autodidact. Daarnaast is de expositie bedoeld als eerbetoon aan de persoon Henk Philippona, die zich vele jaren op vrijwillige basis inzette als technisch medewerker van het Honig Breethuis.

Meer lezen

Afbeelding: Hoedje van papier, Belgisch hardsteen.