Bericht Honig Breethuis | 12 december 2017

Beste lezer,

In dit e-bericht informeren wij u graag over het Zaandijker eindejaarsevenement Dromen over feest. In ons huis is het dit keer dubbel feest: u kunt luisteren naar gedichten van leden van de Zaanse Dichterskring en de miniconcerten door muziekleerlingen van de Talentklas van FluXusVerder aandacht voor pastelkunstenaar Wijnand Esser, die tweehonderd jaar geleden meerdere Zaan(dijk)se families portretteerde. De expositie over het vooraanstaande Zaandijkse witpapierbedrijf J. Kool & Comp. ten slotte is nog te zien tot 18 februari 2018.

Fijne feestdagen gewenst en tot ziens in het Honig Breethuis

Dromen over feest: muziek én poëzie

Zondag 17 december 2017

 

Wegdromen bij poëzie én muziek in het Honig Breethuis

Op zondagmiddag 17 december 2017 vindt in Zaandijk voor de zevende keer Dromen over feest plaats. Het thema van deze editie is 'Zaans'. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn er in de historische Gortershoek tal van activiteiten. In verschillende panden zijn er huisconcerten, en ook het Honig Breethuis stelt zijn deuren weer open om plaats te bieden aan meerdere activiteiten. Zo wordt de bezoeker bij binnenkomst ontvangen door een gastvrouw gekleed in Zaans kostuum. Verder zullen vijf dichters van de Zaanse Dichterskring uit eigen werk voordragen op verschillende plekken in het sfeervolle museumpand. Daarnaast treedt een vijftal muziekleerlingen van de Talentklas van FluXus op in de Salon. De Duwaer-fortepiano uit 1830 staat hierbij centraal. Fortepianiste Kaoru Iwamura, regelmatig te gast in het huis, heeft begeleidster Elizabeth Ford en enkele leerlingen een aantal kneepjes van de fortepiano bijgebracht. Tijdens een aantal miniconcertjes brengen de FluXus-leerlingen werk van onder meer Bach, Vivaldi, Mozart, Brahms en Pablo Casals. Voor de jonge pianisten is dit de eerste kennismaking met het historische instrument. 

Kijk voor het muziekprogramma op onze website.

Tijdens Dromen over feest is het Honig Breethuis geopend van 13.00 tot 17.00 uur. 

Wijnand Esser (1779-1860), portrettist

 

Wijnand Esser, rondreizende pastelkunstenaar

In het Honig Breethuis hangen pastelportretten van leden van de families Breet, Honig en Kool. Ze werden in november 1817 gemaakt door pastelkunstenaar Wijnand Esser.

Wijnand Esser werd op 21 mei 1779 in Keulen geboren. Hij woonde in Amsterdam en verhuisde in 1797 naar Groningen waar hij portretten maakte en tekenles gaf. Verder woonde hij enige tijd in Den Haag; daar was hij kunsthandelaar, uitgever en venter van prenten. Een deel van zijn leven reisde hij als portretkunstenaar door Nederland. Ook maakte hij rond 1815 een serie spotprenten over Napoleon. Op 9 mei 1860 overleed hij in Amsterdam op tachtigjarige leeftijd. In de overlijdensakte werd hij omschreven als ‘kunstcooper’. 

De kunstenaar reisde rond om de welgestelde inwoners van het Nederland van die tijd te portretteren. Reizende portretkunstenaars waren de voorlopers van de fotografen die lange tijd bij gezinnen langs gingen om met name de kinderen te portretteren. Na de uitvinding in 1839 in Frankrijk van de fotografie, schakelden veel rondreizende pastellisten over op het nieuwe medium.

Meer lezen

Afbeelding: het portret dat Wijnand Esser van Grietje Klaasd. Nen maakte, is lange tijd uit zicht geweest, omdat de familieleden die het in bezit hadden Grietjes tandeloze mond weinig aantrekkelijk vonden. Het hangt nu in de gaanderij van het Honig Breethuis.

Expositie: De Zaandijker
papierfabrikeurs J. Kool & Comp.

  

Expositie over Zaandijkse papierproducent

In het Honig Breethuis is van 18 november 2017 t/m 18 februari 2018 een kleine expositie te zien over de Zaandijker witpapierfabrikant Jan Aggesz. Kool en zijn opvolger en neef Jan Jacobsz. Kool, bekend onder de firmanaam J. Kool & Comp. Zij behoorden met andere Zaanse papierfabrikanten zoals Honig, Breet en Van der Ley, tot de vooraanstaande vervaardigers van witpapier.

Jan Aggesz. Kool (1742-1816) introduceerde het velijnpapier in de Zaanstreek en verwierf meerdere onderscheidingen. Zo werkten Pruisische en Beierse hofarchitecten, onder wie K.F. Schinkel en Friedrich von Gärtner graag op Zaans papier van de firma’s Kool en Honig. Het papier van Kool werd ook gebruikt voor Pruisische en Russische obligaties, evenals voor de eerste Nederlandse bankbiljetten, de prent Vrede voor de ‘Raad van Binnenlandsche Zaaken der Bataafsche Republiek’ in 1802 en een gravure naar het Panorama van Waterloo.

Meer lezen

Afbeelding: Fragment van een zinnebeeldige prent over de papiermakerij. Portret Jan Aggesz. Kool. (Zaanlandia Illustrata 281, GAZ 12.0576)