Bericht Honig Breethuis | 8 oktober 2019

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief aandacht voor het concert op zondag 27 oktober door Ensemble Rossignol. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis, dat vanaf november gevierd wordt, wijdt het museum een tentoonstelling en een monografie aan Willem Uppink, de laatste grote Nederlandse behangselschilder. Tot besluit attenderen we u op de tentoonstelling 'Chinees blauw-wit uit Zaans bezit' die nog t/m zondag 13 oktober te zien is. 

Tot ziens in het Honig Breethuis!

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

'Ik zou zo graag...'
Zondag 27 oktober 2019 om 16.00 uur

Ensemble Rossignol speelt in Honig Breethuis

Op zondag 27 oktober 2019 treedt Ensemble Rossignol (Alice Gort-Switynk - sopraan/blokfluiten en Elly van Munster - theorbe/romantisch gitaar) op met het programma 'Ik zou zo graag...'

Een programma over het verliezen van de liefde en blijven hopen op herstel met onder andere L' Eraclito Amoroso (Ik geloofde in jou) van Barbara Strozzi, Sarai contenta un dì (Op een dag zul je tevreden zijn) en instrumentale werken van Mauro Giuliani, Georg Friedrich Händel, Giovanni Paolo Cima, Pietro Locatelli en Pete Rose. Het concert begint om 16.00 uur.

Ensemble Rossignol dankt zijn naam aan het eerste concert wat zij gaven, met als thema 'de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje' (de nachtegaal wordt in het Frans 'rossignol' genoemd). Hun virtuositeit en verfijnde, speelse en muzikale spel doen denken aan de zang van de nachtegaal.

Klik voor programma en reserveren

Twintig jaar woonhuismuseum:

Boek Willem Uppink (1767-1849)

Behangsel- en landsschapsschilder

De Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849) liet ten minste zes panoramische ensembles na, geschilderd in olieverf op doek. Zij sieren vertrekken in monumenten in Amsterdam, Zaandijk en daarbuiten. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte volgens auteur George Slieker, die in een monografie en oeuvrecatalogus aantoont waarom.

In zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij de grachtenpanden aan de Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds in situ te bewonderen, waarvan die in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk zijn. Recent verwierf dit museum een tot nog toe onbekend portret van Uppink uit het jaar 1798.

Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit. Hierbij gaat het om portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapstudies uitgevoerd in aquarel. Enkele werken van Uppink worden in het kader van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum eenmalig bijeengebracht. Het boek legt het oeuvre vast en documenteert de gedetailleerde kunst en betekenis van Uppink in paginagrote kleurenfoto’s en begeleidende tekst. Dr. Richard Harmanni, deskundige op het gebied van historische behangsels, verzorgde een kunsthistorische introductie en duiding.

Verkrijgbaarheid boek
Het boek is te koop vanaf 7 november in het Honig Breethuis tijdens openingstijden.
Verkoopprijs tot 1 januari 2020 € 19,95, daarna € 24,95.

Klik op de link voor de video: https://youtu.be/OMkNSn9T_mg?rel=0

Expositie Chinees porselein
nog t/m 13 oktober 2019

Chinees blauw-wit uit Zaans bezit

Nog t/m zondag 13 oktober 2019 toont het Honig Breethuis een selectie van zeventiende- en achttiende-eeuws Chinees porselein uit de Collectie Jacob Honig Jansz. Jr. In deze expositie wordt een deel getoond uit de uitgebreide porseleinverzameling binnen deze collectie. Daarbij gaat het om schalen en borden waarvan meerdere exemplaren voorhanden zijn. Hiermee werd doorgaans een symmetrische opstelling gemaakt in kabinetten en op richels en schoorsteenmantels, zoals in de achttiende eeuw gangbaar was in het Hollandse binnenhuis.

Meer lezen op onze site

Afbeelding: Schaal van Chinees Qianlong-porselein.