Huwelijk Grietje Breet en Klaas Smit
Zaandijk, 4 juni 2020 - Precies tweehonderd jaar geleden trad op een winderige, regenachtige zondag Grietje Breet (1799-1867) in het huwelijk met de Koger koopman en oliefabrikant Klaas Smit (1801-1863). Hadden de winter en het voorjaar strenge vorst, sneeuwstormen en overstromingen gebracht, de temperatuur kwam op Grietjes trouwdag nauwelijks boven de 12 graden Celsius.
De bruiloft werd in familiekring gevierd met samenzang. In het Gemeentearchief Zaanstad is in de Boekerij van Jacob Honig Jansz. Jr. een bundeltje van twaalf pagina’s bewaard gebleven met ‘Zangstukjes ter bruilofte van den Heer Klaas Smit Evertsz. en Mejufvrouw Grietje Jacobz., in den Echt vereenigd den 4den Junij 1820’.
Oudste dochter
Grietje was de oudste dochter van papierfabrikant Jacob Cornelisz. Breet en Grietje Jansd. de Jager. Voor 1826 woonde het gezin Breet-de Jager aan de Lagedijk 93 (oude nummering), later betrokken zij het Honig Breethuis aan de Lagedijk 80. Drie jaar voor haar huwelijk werd Grietje als 18-jarige schone in pastel vereeuwigd door de reizende portrettist Wijnand Esser (afb. header en footer). Uit hetzelfde jaar stamt een zilveren miniatuurmandje, dat haar initialen en meisjesnaam draagt, alsmede het jaartal 1817. Recentelijk verwierf het Honig Breethuis een zogenaamd bakerkussentje vervaardigd bij de geboorte van Grietje, het jaar na het huwelijk van haar ouders.
Familiereisjes
Van 5 juli tot 1 augustus 1809 nam Grietje als 10-jarig meisje deel aan een ‘Reis van Plaizier’ van haar ouders naar Gelderland en Kleef. Hiervan is een reisjournaal bewaard gebleven. Ook in 1836 was ze van de partij tijdens een familietripje naar Gelderland. Ditmaal begeleid door haar ouders, echtgenoot, broer Cornelis en zuster Maartje, eveneens met echtgenoot en nichtjes Geertje en Grietje, de beide dochters van zus Maartje. Op deze reis ging tevens Grietjes eigen dochtertje mee, dat het jaar tevoren ter wereld kwam.
40-jarig huwelijk
In 1860 werd het robijnen echtverbond van Grietje en Klaas gevierd. In een vitrine in de Zaankamer van het Honig Breethuis bevinden zich een zilveren huwelijkspenning en een porseleinen kopje vervaardigd ter gelegenheid van dit feest. Omstreeks deze tijd moeten ook de portretfoto’s hierboven zijn gemaakt van beide echtelieden. Drie jaar na het 40-jarig huwelijk stierf Klaas Smit. Grietje overleefde haar echtgenoot vier jaar; zij overleed in de ouderdom van 68 jaar ‘tot diepe droefheid van hare kinderen, kleinkinderen en betrekkingen’.
Pier van Leeuwen
Afbeelding: Klaas Breet gefotografeerd door J.B. Snoek, Amsterdam en Grietje Breet, mogelijk ter gelegenheid van hun 40-jarig huwelijk, 1860. Stichting Archief Honig(h)