Bericht Honig Breethuis | 27 oktober 2017

Beste lezer,

In dit e-bericht attenderen wij u graag op de wandeling op 5 november a.s. door historisch Zaandijk. Op zondagmiddag 19 november kunt u de primeur van een bijzonder concert meemaken: Guy Sonnen (zang) en Kaoru Iwamura (fortepiano) spelen samen voor het eerst de liederencyclus Winterreise van Frans Schubert. En wist u dat er een mispel in onze tuin staat? Hij is nu op zijn mooist. Ten slotte kondigen wij de expositie aan over het vooraanstaande Zaandijkse witpapierbedrijf J. Kool & Comp.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis 

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals bestellen niet nodig.

Wandeling door historisch Zaandijk

Zondag 5 november 2017 | start 13.30 uur

  

In de voetsporen van het Zaandijks verleden

Op zondagmiddag 5 november 2017 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een enthousiaste ervaren gids te wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een tocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nr. 80.

Tijdens de wandeling passeert u vele prachtige koopmanshuizen met mooie gevelbekroningen, pakhuizen, een overtuin, een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk, waarvan de constructie stamt uit 1626.

Via de nieuwe ontwikkelingen aan de Lagedijk en de rustieke Domineestuin, een intiem buurtje met oude en in oude stijl gebouwde houten huizen, gaat de tocht terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee en een versnapering. Ook kunt u het bijzondere museum en de presentatie over het Zaanse papierbedrijf van de families Honig en Breet bezichtigen.

Toegangsprijzen inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Meer info en kaarten bestellen

Primeur! Concert Winterreise van Schubert

Zondag 19 november | 16.00 uur 

 

Primeur: Kaoru Iwamura (fortepiano) en Guy Sonnen (zang) vertolken liederencyclus Winterreise van Frans Schubert

Op 19 november 2017 verzorgt het Honig Breethuis een wel heel bijzonder concert. Dan spelen fortepianiste Kaoru Iwamura en zanger-acteur Guy Sonnen voor hun eerste keer samen Schuberts liederencyclus Winterreise (1827). Aanvang 16.00 uur.

Kaoru Iwamura is geen onbekende in het Honig Breethuis. Ze studeerde aan de Musashino Academy of Music in Tokio en ontwikkelde interesse voor het historische instrument, in het bijzonder de fortepiano. In Nederland specialiseerde ze zich in de fortepiano aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.

Guy Sonnen is acteur, zanger en theatermaker. Hij volgde zijn theateropleiding aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en het Centre d' Etudes Theatrales in Leuven. Na omzwervingen en een tournee door Europa vestigde Sonnen zich in 1974 in Amsterdam; hij speelde onder andere bij Toneelgroep Globe, Persona en andere gezelschappen.

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen in de Salon is tijdig reserveren raadzaam.

Foto: Carla Schoo

 Programma en kaarten bestellen

Mispel in de museumtuin nu op zijn mooist

 

De mispel, niet zo rot als hij lijkt

Zo rot als een mispel. Wie kent de uitdrukking niet? Niet iedereen weet dat er een mispel in de tuin van het Honig Breethuis staat. Wanneer de boom werd geplant is niet helemaal duidelijk, wel dat hij inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de tuin is. Ten tijde van de familie Breet was de tuin bleekveld; hier werd de was te bleken gelegd en gedroogd. De tuin in de huidige vorm dateert uit onze tijd. Fruitbomen stonden vaak in de moestuinen die families als Breet hadden. Mispels komen in Nederland in het wild nog maar weinig voor, maar krijgen nu weer meer aandacht als 'vergeten' fruit.

De mispel in de museumtuin is flink uit de kluiten gewassen, hij kan tot zes meter hoog worden. De bloeitijd valt in mei. De mispel vormt kleine, harde, goudbruine vruchten, die in oktober rijp, maar dan nog ongenietbaar, melig en wrang zijn. Pas na de eerste nachtvorst worden ze zacht en bruin en dan kunnen ze na een poosje gegeten worden. Na de pluk dienen drie tot vier weken bewaard te worden op een koele plaats. De vrucht wordt dan 'beurs' en de smaak zoet weeïg.

Het gezegde: 'Zo rot als een mispel' is in dit geval een positieve aanduiding want pas dan is de vrucht eetbaar. Als de mispel eenmaal zacht is, is hij maar een paar dagen houdbaar, omdat hij dan gemakkelijk kan gaan beschimmelen en echt gaan rotten.

Voor sommigen is de mispel een lekkernij, er kan onder meer jam, compote en likeur van gemaakt worden. De vruchten zijn rijk aan vitamine C en goed voor de maag en spijsvertering.

De mispel, die dit jaar een bijzonder rijke oogst lijkt te gaan opleveren, is tot de eerste nachtvorst te bewonderen tijdens openingstijden in de museumtuin. Recepten welkom!

Verwacht: Expositie J. Kool & Compagnon, Zaandijkse witpapierfabrikanten

 

Expositie over vooraanstaande Zaandijkse papier'fabrikeurs'

Het Honig Breethuis presenteert van 18 november 2017 t/m 18 februari 2018 een kleine expositie over de Zaandijker witpapier'fabrikeurs' (fabrikanten) Jan Aggesz. Kool en zijn opvolger en neef Jan Jacobsz. Kool, bekend onder de firmanaam J. Kool & Compagnon. Zij behoorden met enkele andere Zaanse papierfabrikanten tot de vervaardigers van wit- en het felbegeerde 'velijn'papier.

In een volgend e-bericht komen wij uitvoerig terug op deze expositie.

Afbeelding: Zinneprent op de papiermakerij, portret Jan Aggesz. Kool. (Gemeentearchief Zaanstad 12.0576)