Bericht Honig Breethuis | 2 maart 2019

Beste lezer,

Graag attenderen wij u op de lezing door René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). Zijn lezing 'Buitenplaatsen en behangselschilderingen' vindt plaats op zondag 15 maart a.s. in het Honig Breethuis, aanvang 15.00 uur. Aanmelden via jubileum@honigbreethuis.nl. 

Graag tot ziens in het Honig Breethuis.

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Zondag 15 maart om 15.00 uur

lezing door René Dessing

 

René Dessing: 'Buitenplaatsen en behangselschilderingen'

Het Honig Breethuis in Zaandijk organiseert in samenwerking met de bewoners van een pand elders aan de Lagedijk en Huis de Visscher een lezingencyclus rondom de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849). Van deze laatste grote Nederlandse behangselschilder zijn maar liefst vijf ensembles in situ bewaard gebleven. De lezingen worden in Zaandijk dan wel in Amsterdam gehouden, waarbij de op locatie aanwezige ensembles bezichtigd kunnen worden.

De vijfde lezing uit de serie, verzorgd door René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) heeft als onderwerp 'Buitenplaatsen en behangselschilderingen'.

Vanaf de zeventiende eeuw hadden de rijk geworden Amsterdamse burgers, vaak kooplieden en handelaren, er steeds meer behoefte aan om in de zomer de stad te ontvluchten. Zo ontstonden er in de directe omgeving van de grote stad, maar ook in het duingebied tussen Haarlem en Velsen en in de Vechtstreek veel buitenplaatsen. Daar kon men genieten van de stilte en de natuur. De Amsterdamse grachten lagen er in de zomermaanden behoorlijk verlaten bij. In de winter kon men in de grachtenhuizen genieten van behangselschilderingen die herinnerden aan het zomerse buitenleven. De schilderingen vertoonden een specifieke voorliefde voor idyllische landschappen naar Italiaans of Hollands voorbeeld. Willem Uppink vormt een bijzonder hoofdstuk in dit genre. Dessing gaat in op de relatie stad-land en buitenplaats versus grachtenpand.

Deelname bedraagt € 25,00 p.p. (inclusief het boek Willem Uppink (1767-1849), behangsel- en landschapsschilder) of € 12,50 per persoon als men het boek reeds bezit. Aanmelden via jubileum@honigbreethuis.nl o.v.v. van uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en het aantal personen dat wenst deel te nemen. 

Klik voor het volledige lezingenprogramma