Bericht Honig Breethuis | 11 september 2019

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief aandacht voor de Open Monumentendagen die komend weekend plaatsvinden. Tegelijkertijd viert Zaandijk haar 525-jarig bestaan waardoor het zal bruisen van de activiteiten op en rond de Lagedijk. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis, dat in november gevierd gaat worden, wijdt het museum een tentoonstelling en een monografie aan Willem Uppink, de laatste grote Nederlandse behangselschilder. Ten slotte attenderen we u op de tentoonstelling 'Chinees blauwwit uit Zaans bezit' die nog t/m 13 oktober te zien is. 

Tot ziens in het Honig Breethuis!

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Open Monumentendagen
14 en 15 september 2019

 

Plekken van plezier

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.

De Open Monumentendagen 2019 vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het landelijke thema dit jaar is ‘Plekken van Plezier’. Zulke plekken van plezier waren bijvoorbeeld de Zaanse overtuinen. De Beeldentuin aan de Zaandijkse Lagedijk was zo’n overtuin. Hier vermaakten welgestelde koopmansgezinnen zich tijdens de mooie zomerdagen.

Ook het Honig Breethuis op Lagedijk nummer 80 opent tijdens de Open Monumentendagen zijn deuren voor het publiek. In dit fraaie pand uit 1710 kunt u ervaren hoe een Zaanse koopmansfamilie omstreeks 1830 leefde. Ook in dit huis werd, zij het op bescheiden wijze, plezier gemaakt. Huisconcertjes waren een vorm van vermaak, en de historische Duwaer-tafelpiano uit 1830 in de Salon wordt nu nog regelmatig bespeeld. De geschilderde wandbehangsels in de Tuinkamer aan de Lagedijkzijde vormden een bron van aangename gespreksstof tijdens ontvangsten, een plezierige plek om te vertoeven.

In hetzelfde weekend wordt tevens het 525-jarig bestaan van Zaandijk gevierd. En de feestelijkheden in Zaandijk gaat nog even door, in november 2019 bestaat het Honig Breethuis als woonhuismuseum twintig jaar. Rond dit jubileum zijn verschillende feestelijke activiteiten gepland, zie elders in deze nieuwsbrief en op onze website.

Afbeelding: De Beeldentuin in Zaandijk. (Foto Wietske van Soest)

Twintig jaar Honig Breethuis:
Tentoonstelling en boek Willem Uppink

 

Willem Uppink (1767-1849), behangselschilder

De Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink liet ten minste zes panoramische ensembles na, geschilderd in olieverf op doek. Zij sieren vertrekken in monumenten in Amsterdam, Zaandijk en daarbuiten. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte volgens auteur George Slieker, die in een monografie en oeuvrecatalogus aantoont waarom.

In zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij de grachtenpanden aan de Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds in situ te bewonderen, waarvan die in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk zijn. Recent verwierf dit museum een tot nog toe onbekend portret van Uppink uit het jaar 1798.

Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit. Hierbij gaat het om portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapstudies uitgevoerd in aquarel. Enkele werken van Uppink worden in het kader van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum eenmalig bijeengebracht. Het boek legt het oeuvre vast en documenteert de gedetailleerde kunst en betekenis van Uppink in paginagrote kleurenfoto’s en begeleidende tekst. Dr. Richard Harmanni, deskundige op het gebied van historische behangsels, verzorgde een kunsthistorische introductie en duiding.

Uitvoering boek
Auteur: George Slieker
Formaat: 24 x 28 cm
Omvang: 200 pagina’s
Geheel gedrukt in kleur
Verschijning: november 2019
Verkoopprijs tot 1 januari 2020: € 19,95
Daarna: € 24,95
 

Boek bestellen
Stuur een e-mail naar jubileum@honigbreethuis.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en e-mailadres en het aantal exemplaren van het boek dat u wilt bestellen.

Afbeelding: Deel van de behangselschilderingen uit 1830 door Willem Uppink in het Honig Breethuis. (Foto Arjen Gaarenstroom) 

Expositie Chinees porselein
nog t/m 13 oktober 2019

 

Chinees blauwwit uit Zaans bezit

Nog t/m zondag 13 oktober 2019 toont het Honig Breethuis een selectie van zeventiende- en achttiende-eeuws Chinees porselein uit de Collectie Jacob Honig Jansz. Jr. In deze expositie wordt een deel getoond uit de uitgebreide porseleinverzameling binnen deze collectie. Daarbij gaat het om schalen en borden waarvan meerdere exemplaren voorhanden zijn. Hiermee werd doorgaans een symmetrische opstelling gemaakt in kabinetten en op richels en schoorsteenmantels, zoals in de achttiende eeuw gangbaar was in het Hollandse binnenhuis.

Meer lezen op onze site

Afbeelding: Porselein uit de Kangxi-periode. (Foto Anjo Kan)