Bericht Honig Breethuis | januari 2018

Beste lezer,

In dit eerste e-bericht van het nieuwe jaar drie onderwerpen. Op de muziekkalender staat een bijzonder recital door Megumi Tanno (pianoforte) dat geheel in het teken staat van het huiselijk vermaak omstreeks 1830. Van de gevelstenen die zijn ingemetseld in de oostgevel van het museum zijn afgietsels gemaakt voor de herbouwde Beschuitstoren in Wormer. De expositie over het vooraanstaande Zaandijkse witpapierbedrijf J. Kool & Comp. ten slotte is nog te zien tot 18 februari 2018.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Mocht u kaarten besteld hebben voor een van onze activiteiten en heeft u een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Pianorecital Megumi Tanno

Zondag 18 februari 2018 | 16.00 uur

 

Huiselijk vermaak anno 1830

Op zondagmiddag 18 februari 2018 om 16.00 uur verzorgt fortepianiste Megumi Tanno een pianorecital in het Honig Breethuis. Zij bespeelt de historische Duwaer-tafelpiano uit 1830. De stukken die zij tijdens dit concert speelt, zijn speciaal gekozen uit de periode omstreeks 1830, het ijkjaar voor het Honig Breethuis. In dat jaar vestigde papierfabrikant Jacob Cornelisz. Breet zich met zijn gezin in het huis. Muziek heeft ongetwijfeld deel uitgemaakt van het huiselijk vermaak. Daarbij was neef Jacob Klaasz. Breet componist en wellicht heeft ook zijn muziek in het huis geklonken. Onder de titel 'Bildnis der Familie in 1830' brengt Megumio Tanno stukken van Felix Mendelssohn, Robert Schumann en zijn zuster Clara Schumann. Zoals Megumi het zelf verwoordt: 'In this program my performance will explore the Schumann's family portrait in 1830. It is the exact same time, Mr Breet was having a time with his family!'

Foto: Fortepianiste Megumi Tanno (Martin Chiang Photography).

Klik hier voor het programma en om te reserveren.

Gevelstenen Wormer Beschuitstoren

 

Afgietsels voor de hernieuwde Beschuitstoren

De Beschuitstoren, die in 1620 werd opgetrokken in Wormer, vormde tot de afbraak in 1896 een markant baken in het straatbeeld. Momenteel wordt de Beschuitstoren in Wormer herbouwd, in het metselwerk zullen afgietsels worden aangebracht van de oorspronkelijke gevelstenen. Na de sloop van de toren werden de gevelstenen geschonken aan de Zaanlandsche Oudheidkamer te Zaandijk en nadat de oudheidkamer verhuisde naar Lagedijk 80 (het huidige Honig Breethuis), kregen de stenen een plaats in de oostmuur aan de Zaanzijde.

Ten behoeve van de hernieuwde Beschuitstoren maakte restaurateur Wil Abels de afgelopen weken afgietsels van de vier gevelstenen. Dat is nog niet zo eenvoudig met verticaal in de muur verankerde objecten, maar Wil, die in zijn carrière al aan ruim tweehonderd gevelstenen heeft gewerkt, van restaureren en opnieuw schilderen tot afgieten, heeft daar een methode voor. Na het schoonmaken en behandelen van de gevelsteen bracht hij eerst vier lagen siliconenrubber en vervolgens met gips geïmpregneerd jute op om de siliconenmal te ondersteunen. Deze mal wordt vervolgens in het atelier gebruikt als gietvorm voor de zogenaamde restauratiemortel. Het hele proces vergt weken vanwege het telkens laten drogen van de lagen waarbij het natte weer van de afgelopen tijd ook nog een rol speelde.

Meer lezen over de gevelstenen

Foto: Restaurateur Wil Abels brengt latten aan rond de gevelstenen in de oostgevel van het Honig Breethuis om er afgietsels van te kunnen maken.

Expositie: De Zaandijker
papierfabrikeurs J. Kool & Comp.

  

Expositie over Zaandijkse papierproducent

In het Kabinetje van het Honig Breethuis is nog t/m 18 februari een expositie te zien over het Zaandijker papiersmakersbedrijf J. Kool & Comp. (1774-1836). Dit bedrijf werd opgericht door Jan Aggesz. Kool (1742-1816), die bekend stond als een vurig patriot.

Jan Aggesz. Kool kocht de voormalige volmolen De Zwarte Bonsem te Koog aan de Zaan en richtte deze in voor witpapierfabricage. Als 'papierfabrikeur' introduceerde hij het zogeheten velijnpapier in de Zaanstreek, dat zeer hoog aanschreven stond. Hiervoor werd het bedrijf meermaals onderscheiden met eremetaal, zoals tijdens de Tweede Tentoonstelling georganiseerd in opdracht van koning Lodewijk Napoleon in 1809, toen Kool de zilveren ereprijs in ontvangst mocht nemen.

Meer lezen

Afbeelding: Geaquarelleerde tekening van De Zwarte Bonsem omstreeks 1800. Zaanlandia Illustrata nr. 867 [GAZ 12.0046]