Bericht Honig Breethuis | 19 oktober 2021

Cadeautje van Napoleon

Op zondagmiddag 14 november 2021 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een voettocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk 80.

Tijdens de wandeling passeert u koopmanshuizen, pakhuizen, een overtuin, een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk. Via de rustieke Domineestuin gaat de tocht terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee.

In het museum bevindt zich een kostbaar kleinood: een gouden horloge bezet met parels en groen email versierd met een lauwerkrans rond een gouden letter N. Achter dit juweel zit een bijzonder verhaal. Op donderdag 10 oktober 1811 was Zaandam in rep en roer. Pas op het laatste moment had men bericht ontvangen dat keizer Napoleon met zijn gemalin Marie Louise Zaandam zou bezoeken. Er was minder dan een dag om de ontvangst voor te bereiden. Maar alle moeite was vergeefs, want Napoleon vertrok even snel uit Zaandam als hij was gekomen. Alle Zaandamse notabelen waren diep teleurgesteld. Dat gold niet voor het meisje Aaltje van Broek, de dochter van reder-houthandelaar Aris van Broek Adriaansz. Tijdens Napoleons bliksembezoek mocht zij namens enkele andere Zaanse jonge dames het woord tot de keizer richten. Als aandenken ontving zij een schitterend dameshorloge.
In 1941 werd het uurwerk overgedragen door een achterkleinzoon van Aaltje aan de Zaanlandse Oudheidkamer, nu het Honig Breethuis. Het sieraad bevindt zich nog steeds in het museum. Na afloop van de wandeling kunt u het in volle glorie bewonderen.

Toegangsprijzen inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij. 

Klik hier om te reserveren. 

Graag tot ziens in ons museum. 

Met vriendelijke groet,

Honig Breethuis

Dameshorloge 'Napoleon' (inv. nr. ZOV-01794). Fotografie Jolanda Hoogendoorn