Bericht Honig Breethuis | 19 maart 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht attent op onze historische wandeling op zondag 8 april en het optreden van het Shandiz Ensemble op zondag 22 april a.s.
Mocht u de tentoonstelling Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona nog niet hebben gezien, deze is nog bezichtigen tot zondag 3 juni 2018.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Historische wandeling

Zondag 8 april 2018 | 13.30 uur

 

Zondagommetje met rondje kerk 

Op zondagmiddag 8 april 2018 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een enthousiaste gids een ommetje maken langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een wandeling van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nr. 80.

Tijdens de wandeling passeert u vele prachtige koopmanshuizen met mooie gevelbekroningen, pakhuizen, een overtuin, een verrassend achterafje, een kralentuintje en het oudste houten huisje op de dijk, waarvan de constructie stamt uit 1626. Vlakbij het oudste pandje bevindt zich de monumentale Zaandijker sluis uit 1610 die nog altijd het Guisveld met de Zaan verbindt.

Aan de noordkant van de dijk is het straatbeeld nieuw leven ingeblazen met de gerestaureerde Zaandijkerkerk als middelpunt. We nemen een kijkje in de kerk waarin door Stadsherstel en een aantal erfgoedliefhebbers een bijzonder project met tien mobiele gestapelde appartementen gerealiseerd is. De mahoniehouten trap is op zich al een bezienswaardigheid: in de vorm is een traditionele preekstoel te herkennen. Rond de kerk zijn plannen voor woningbouw, inmiddels staat er een microbrouwerij waar authentiek Zaans bier geproefd kan worden.

Meer lezen en reserveren

Toegangsprijzen inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Foto: Interieur van de Zaandijkerkerk met 'preekstoel'trap. (Foto Wietske van Soest)

Shandiz Ensemble met 
Folk Songs - Old Songs uit Iran

Zondag 22 april | 16.00 uur

 

Liefde, verlangen, verdriet, verzet, opstandigheid

In het Honig Breethuis speelt op zondag 22 april om 16.00 uur het Shandiz Ensemble. Op het programma staan 'Iranian Folk Songs, Iranian Old Songs’, twee cycli van liederen uit Iran, gearrangeerd door Hamid Tabatabaei. Het ensemble Shandiz bestaat uit Mehrnaz Salehi (zang), Imre Keblušek (cello) en Hamid Tabatabaei (fortepiano).

De Folk Songs, waarvan sommige eeuwenoud zijn, stammen uit alle windstreken van Iran en worden gezongen in de daarbij horende talen en dialecten: Perzisch, Koerdi, Gilaki, Lori, Mazandarani en Turki. Van de meeste liederen zijn noch de componisten noch de tekstschrijvers bekend. Liefde, verlangen en verdriet zijn de belangrijkste thema's.

De Old Songs vormen een collectie van liederen die in de periode 1900 tot 1950 populair waren in Iran. Ook veel jongere Iraniërs kennen ze. Behalve de reeds genoemde thema's spelen bij de Old Songs ook verzet en opstandigheid een rol.

De 'Iranian Folk Songs - Iranian Old Songs’ worden in het Perzisch gezongen. De vertaling van de liedteksten is beschikbaar tijdens het concert.

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren raadzaam.

Klik hier voor het programma en om te reserveren.

Foto: Shandiz Ensemble, v.l.n.r.: Imre Keblušek (cello), Hamid Tabatabaei (fortepiano) en Mehrnaz Salehi (sopraan).

Expositie Passies in steen, beeldhouwwerken Henk Philippona

  

Fascinatie voor schepen en papier

Nog tot zondag 3 juni 2018 is de overzichtsexpositie van beeldhouwwerken van Henk Philippona (1940-2017) in het Honig Breethuis te bezichtigen. Hiermee wordt het verrassende oeuvre van deze getalenteerde kunstenaar voor het eerst in zijn volle omvang aan het publiek getoond. Vrijwel alle werken zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer, maar ook in keramiek.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Met deze tentoonstelling wil het museum het publiek graag kennis laten nemen van de inventieve sculpturale kwaliteiten van deze bescheiden autodidact. Daarnaast is de expositie bedoeld als eerbetoon aan de persoon Henk Philippona, die zich vele jaren op vrijwillige basis inzette als technisch medewerker van het Honig Breethuis.

Meer lezen

Foto: Zeilschoener Oosterschelde, Belgisch hardsteen, koper en albast.