Bericht Honig Breethuis | 18 maart 2019

Beste lezer,

Graag attenderen we u in dit bericht op de voorjaarswandeling door Zaandijk op zondag 7 april a.s. Mocht u de tentoonstelling 'Wim Korink: bronsplastieken' nog niet hebben gezien, deze is nog te bezichtigen tot zondag 5 mei a.s. Ten derde vragen wij uw aandacht voor het pianoforterecital door Frederic Voorn op zondag 21 april a.s. om 16.00 uur in de Salon van het museum. Als laatste wijzen wij u alvast op ons twintigjarig jubileum dat in het najaar gevierd zal worden.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Voorjaarsommetje door Zaandijk
zondag 7 april 2019 | 13.30 uur

Wandelen langs de voormalige wegsloot

Op zondagmiddag 7 april 2019 wordt er weer een begeleide wandeling door Zaandijk georganiseerd door het Honig Breethuis. De tocht start om 13.30 uur vanuit het museum, adres Lagedijk 80, Zaandijk. De wandeling voert langs tal van monumenten aan de Lagedijk. De geschiedenis van de dijk, ooit aangelegd als waterkering tegen de Zaan, is luisterrijk. Hier vestigde zich in 1494 de eerste bewoner, Heyndrick Pietersz. bijgenaamd Oud-Hein. Hij kreeg toestemming om aan de Zaan een huis te bouwen. Vijf zonen volgden zijn voorbeeld en lange tijd heeft het buurtje de Vijf Broers geheten, later ook wel de Mennonietenbocht en de Gortershoek.

Meer informatie en reserveren

Afbeelding: De wegsloot in Zaandijk voor de demping in 1925. (Bron: GAZ)

Expositie Wim Korink: bronsplastieken
Nog tot zondag 5 mei 2019

Figuurstudies, portretkoppen en penningen in brons

Nog tot zondag 5 mei 2019 organiseert het Honig Breethuis een expositie van beeldhouwwerk van Wim Korink. Korink (1937) was tijdens zijn arbeidzame leven werkzaam in het grafische bedrijf; daarbij hij ontwikkelde hij al vroeg een grote belangstelling voor de beeldende kunst. Als beeldhouwer is Wim Korink een laatbloeier en autodidact. Dat neemt niet weg dat zijn oeuvre getuigt van een jeugdige spontaniteit en een doorleefd gevoel van esthetiek. Zijn figuurstudies laten veelal jongensfiguren zien in ongedwongen en speelse poses. Maar ook zwangere vrouwen en oudere mannen vormen een gewild onderwerp binnen zijn werk. Zijn portretkoppen zijn karakteristiek en zijn penningen monumentaal in de geabstraheerde vormgeving. Zijn oeuvre omvat ruim driehonderd werken, goeddeels ontstaan tussen 1979 en 2009.

Meer informatie

Afbeelding: Wim Korink, Juriaan op de rug krabbend, brons (1992).

Pianorecital Frederic Voorn
Zondag 21 april 2019 | 16.00 uur
 

Muziek op het grensvlak

Op zondag 21 april 2019 om 16.00 uur geeft Frederic Voorn een pianoforterecital in de Salon van het Honig Breethuis met werken van Johann Sebastian Bach, zijn zonen Carl Philip Emanuel en Johann Christian, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart.

Meer informatie en reserveren

Afbeelding: Frederic Voorn door Maria van Raalten. 

Monografie en expositie over
behangselschilder Willem Uppink

Honig Breethuis maakt zich op voor twintigjarig jubileum

Komend najaar viert het Honig Breethuis het feit dat het museum eind 1999 de deuren opende als woonhuismuseum. Sinds december 1940 was het monumentale pand in gebruik als Zaanlandsche Oudheidkamer, vanaf 1992 onder de naam Zaans Historisch Museum. Bij de herbestemming en herinrichting werd de bewoningssituatie omstreeks 1830 als uitgangspunt genomen. In dat jaar dateerde de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink een fraaie reeks landschappelijke schilderingen op doek die de Tuinkamer decoreren. Het jubileumjaar grijpt het museum aan om een monografie en oeuvrecatalogus het licht te doen zien. Het manuscript hiertoe is geschreven door Uppink-kenner en bestuurslid George Slieker. In het expositiekabinetje zal een kleine tentoonstelling gewijd worden aan deze behangselschilder van wie ook portretten bekend zijn.

Afbeelding: Willem Uppink-kenner George Slieker in de Tuinkamer van het Honig Breethuis. Foto Anjo Kan.