Gevelstenen weer thuis in Wormer

De laatste gevelsteen is zojuist aangebracht door metselaars Eric Ooyevaar en Marco Nederhof (rechts).
De laatste gevelsteen is zojuist aangebracht door metselaars Eric Ooyevaar en Marco Nederhof (rechts).

1 februari 2018 – De herbouw van de nieuwe Beschuitstoren aan de Dorpsstraat in Wormer vordert gestaag. Op donderdag 1 februari is de laatste replica van de gevelstenen ingemetseld in de oostmuur van de toren, die inmiddels tot de vierde bouwlaag is opgemetseld. Het betreft de steen met de beeltenis van de Hollandse tuin uit 1620, het bouwjaar van de eerste Beschuitstoren.

In de achtergevel van het Honig Breethuis in Zaandijk bevinden zich de oorspronkelijke gevelstenen, waarvan restaurateur Wil Abels onlangs afgietsels maakte. De replica’s zijn alle vier ingemetseld door zzp’ers Eric Ooyevaar en Marco Nederhof, verantwoordelijk voor het roodstenen metselwerk van de Beschuitstoren.

Eric Ooyevaar vertelt dat de gevelsteen met de beeltenis van prins Maurits is ingemetseld in de noordwand die uitkijkt op de nieuwe bebouwing. Oorspronkelijk hing deze steen boven de ingang van de toren, maar de beeltenis was dusdanig uitgesleten door regen en wind, dat hij naar de minst opvallende plaats moest verhuizen. Aan de westkant prijkt de steen van het verbonden hoofd met de naam Willem Gerritsse, toenmalig burgemeester van Wormer. De steen met het wapenschild hangt op de oorspronkelijke plaats boven de ingang.

Ooyevaar en Nederhof denken het metselwerk van de uiteindelijk 25 meter hoge toren volgende week klaar te hebben. In reactie op de vraag of dit een uitzonderlijke opdracht voor hen is, antwoordt Marco: ‘Ik heb mijn vrouw verteld dat ik aan een monument bouw, zo leuk vind ik het.’