Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Honig Breethuis | Zaandijk

Hoogtepunten van het huis

De Zaankamer

De Zaankamer vormde het zomerse woonvertrek van de familie Breet. Het maakt deel uit van het luchthuis, dat gebouwd werd omstreeks 1829. Bijzonder is de haardnis met kolomkachel, evenals de houten plafondversiering. Rondom zijn achter de lambrisering wandkastjes aangebracht. De kleurstelling staat te boek als ‘mennistenblauw’, geliefd onder de doopsgezinde Zaanse families. De aandacht verdienen onder meer het 18e-eeuws staand horloge met zicht op Amsterdam, de 18e-eeuwse Amsterdamse bakbarometer, alsook de vroeg-19e-eeuwse vitrinekast met herinneringsporselein en zilveren huwelijkspenningen. In het belendende tussenvertrek is een inpandig privaat ondergebracht.

De Pronkkeuken

De 18e-eeuwse pronkkeuken vormt het hart van het woonhuis uit 1709 en is nog goeddeels in authentieke staat. De warmtebron wordt gevormd door een karakteristiek Zaanse ‘smuiger’, voorzien van tegeltjes met Bijbelse en landschapsmotieven. Rondom staat diverse huisraad uitgestald. Boven de voormalige bedstee (nu in gebruik als servieskast) staat Chinees porselein op de richel. Voor het raam staat een zogenaamd Zaans ‘bontje’: een lage voorraadkast. Ook hangt hier een Zaanse klok van omstreeks 1700.

Meer lezen

De Tuinkamer

De Tuinkamer aan de dijkzijde van het huis bevat een fraaie schouw in rococostijl met figuren die Mercurius en Neptunus voorstellen. Deze Romeinse goden vertegenwoordigden handel, nijverheid en zeevaart. Behalve in de papiernijverheid belegde de familie Honig in de walvisvangst. Rondom zijn geschilderde landschapsbehangsels aangebracht van de hand van Willem Uppink. Deze Amsterdamse meester liet zich inspireren door buitenplaatsen zoals Elswout bij Haarlem en Beekhuizen in Gelderland. Het Honig Breethuis publiceerde in 2019 een rijk geïllustreerde monografie over deze laatste meester van de Hollandse behangselschilderkunst.

Meer lezen over de behangselschilderingen

De Salon

Op de verdieping is de Salon te vinden, waar met enige regelmaat huisconcertjes en lezingen worden gegeven. Centraal staat een fortepiano van de Amsterdamse pianomaker Duwaer van omstreeks 1830. In deze ruimte staan onder meer een gevuld porseleinkabinet en een linnenkabinet uit de 18e eeuw. Aan de wand hangen een zeegezicht van Zwaardemaker en portretten van familieleden van Grietje Breet-de Jager, zoals haar broer Evert, haar zuster Neeltje met echtgenoot, de papierfabrikeur Jan Jacobsz. Kool, en achternichtje Anna Buhk-de Jager met echtgenoot en dochtertje. Grenzend aan de Salon zijn het kantoortje, het slaapvertrek en een kraamkamertje te vinden.