Honig Breethuis geregistreerd museum

honig-breethuis-zaankamer-2-1.jpg

4 juni 2018 – Het Honig Breethuis mag zich sinds 28 mei jl. officieel een geregistreerd museum noemen. Daarmee is voor het museum, dat geheel door vrijwilligers en onbezoldigde professionals wordt gerund, een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Vanaf nu schaart het stijlvolle woonhuismuseum zich onder de 498 door het Museumregister Nederland erkende musea. Deze eer deelt het museum met Museum Het Rondeel in Rhenen (geregistreerd sinds 22 maart 2018), waarmee het Honig Breethuis het laatste museum is dat dit jaar aan de eerbiedwaardige lijst is toegevoegd. De erkenning vormt een pluim op de hoed van het museum, dat komend jaar haar twintigjarig jubileum viert. Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum.

Het Honig Breethuis vormt de thuisbasis van de Vereniging tot Instandhouding en Uitbreiding der Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’. Deze historische vereniging werd in het leven geroepen, nadat de erven van de Zaandijker verzamelaar Jacob Honig Jansz. Jr. diens collectie in 1890 aan de gemeente schonk. Sedert deze schenking heeft de vereniging de collectie aanzienlijk uitgebreid en onderhouden, en zet dit nog altijd voort in de geest van de oorspronkelijke collectievormer. Sinds 1999 vormt het Honig Breethuis de doorstart van de Zaanlandsche Oudheidkamer, opgericht in 1892 en in 1992 omgedoopt in Zaans Historisch Museum. Het leeuwendeel van de Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’ was tot 1998 ondergebracht in dit monumentale museumpand aan de Lagedijk 80 te Zaandijk. Vanaf 1998 vond deze onderdak in het nieuwe Zaans Museum. Een belangrijke kern van de collectie, verworven na 1890 en bestaande uit schilderijen, antieke meubelen en huisraad, is echter opgesteld in de voormalige papierfabrikantenwoning. Deze doet sinds 1940 dienst als museum en staat inmiddels bijna twintig jaar te boek als Honig Breethuis, vernoemd naar de voormalige bewoners en hun witpapierbedrijf.

De Vereniging ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’ is bijzonder ingenomen met de erkenning, waarmee het de inspanningen van het vrijwilligersteam bekroond ziet. Een niet te verwaarlozen ‘prettige bijkomstigheid’ van de status vormt de mogelijkheid om bezoekers met een Museumkaart vrij te stellen van entreegelden.

 

De Zaankamer met zicht op de Zaan en de Zaanse Schans. Foto Anjo Kan