Werk Towne op papier C. & J. Honig Breet
Het handgemaakte witpapier van de firma C. & J. Honig Breet vond in de achttiende en negentiende eeuw internationaal gretig aftrek. Architecten, cartografen en kunstenaars gebruikten de vellen voor hun ontwerpen, kaartbladen, tekeningen, aquarellen of prenten.
In 2016 inventariseerde kunsthistoricus Richard Stephens het oeuvre van de Britse aquarellist Francis Towne (1739-1816) in een catalogue raisonné.
Binnen de catalogus (online gepubliceerd door het Paul Mellon Centre), wordt een reeks van 24 aquarellen van Towne gepresenteerd als de C. & J. Honig Series.
Deze reeks vormt een cyclus van landschapsstudies in tinten grijs tot bruin, gemaakt tussen 24 augustus en 3 september 1781 tijdens een reis door Noord-Italië en Zwitserland. Deze zijn vervaardigd op papier van C. & J. Honig Breet met een formaat van circa 28 bij 47 cm. Ze zijn bewaard gebleven in de in de collectie van de familie Merivale in hun villa te Barton Place nabij Exeter. Een selectie uit de Italiaanse aquarellen van Towne was in 2016 tentoongesteld in de tijdelijke expositie Light, time, legacy: Francis Towne’s watercolours of Rome in het British Museum.
Francis Towne was tekenleraar in Exeter. Nadat hij tevergeefs poogde toegelaten te worden tot The Royal Academy, organiseerde hij in 1805 een grote retrospectieve overzichtstentoonstelling. Bovendien vermaakte hij een grote hoeveelheid van zijn aquarellen aan het British Museum. Behalve Towne werkten meer Britse kunstenaars op papier van C. & J. Honig Breet. In 1851 verwierf deze Zaandijker firma de bronzen medaille voor hun inzending op de Great Exhibition in het Crystal Palace te Londen.
De catalogus is te vinden op: francistowne.ac.uk/collection/essays/honig-series