Bericht Honig Breethuis | 30 april 2021

Beste lezer,

Ondanks de noodgedwongen sluiting gunnen wij u graag een kijkje achter de schermen van ons museum. Zo bieden wij u een virtuele rondleiding door de expositie met werk van Willem Uppink. Ook informeren wij u over een aantal nieuwe aanwinsten uit de nalatenschap van oud-buurman Jaap Kuyt. Tot besluit kunt u via een link toegang krijgen tot de catalogue raisonné van de Britse landschapsschilder Francis Towne, die meerdere studies vervaardigde op papier van C. & J. Honig Breet.

Zodra de landelijke maatregelen dit toelaten, hopen wij u vanzelfsprekend weer te mogen verwelkomen in ons woonhuismuseum aan de Zaan.

Met vriendelijke groet,

Honig Breethuis 

Willem Uppink virtueel 

 

Rondleiding

Wie de expositie van Willem Uppink heeft gemist, kan alsnog virtueel een kijkje nemen. Het filmpje biedt een resumé van de kabinettentoonstelling, waarbij Pier van Leeuwen, samensteller van de expositie, een aantal stukken toelicht. Naast het behangselensemble uit 1830 bespreekt hij drie portretten, beschikbaar gesteld door het Rijksmuseum Amsterdam, en drie natuurstudies die Uppink aquarelleerde op het landgoed Beekhuizen in Gelderland. Daarnaast komt het portret van een Purmerender predikantengezin, in 2019 aangekocht door ons museum, aan bod.

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken

Nieuwe aanwinsten uit nalatenschap

 

Geïllustreerde boekjes en herinneringsporselein

 Ruim een jaar geleden overleed Jaap Kuyt, oud-buurjongen van mejuffrouw Neeltje de Jager in het latere Honig Breethuis, en vele jaren actief als secretaris-penningmeester van de Stichting Familie Vis. Via bemiddeling van ons erelid Hans Pielkenrood ontvingen wij uit de nalatenschap van Jaap Kuyt enkele persoonlijke bezittingen van de familie Breet en hun vriendenkring. Hierbij gaat het om een drietal geïllustreerde boekjes uit het tweede kwart en vier stuks herinneringsporselein uit het eind van de achttiende eeuw.

Verder lezen

Foto: Pier van Leeuwen

Landschapsstudies door Francis Towne

 

Aquarellen op witpapier van C. & J. Honig Breet

 

Het handgemaakte witpapier van de firma C. & J. Honig Breet vond in de achttiende en negentiende eeuw internationaal gretig aftrek. Architecten, cartografen en kunstenaars gebruikten de vellen voor hun ontwerpen, kaartbladen, tekeningen, aquarellen of prenten. In 2016 inventariseerde kunsthistoricus Richard Stephens het oeuvre van de Britse aquarellist Francis Towne (1739-1816) in een catalogue raisonné. Binnen de catalogus (online gepubliceerd door het Paul Mellon Centre), wordt een reeks van 24 aquarellen van Towne gepresenteerd als de C&I Honig Series.

Verder lezen

Ga direct naar de catalogus

Francis Towne, A View of Domaso on Lake Como, 27 augustus 1781. 
Foto: The Trustees of the British Museum