Bericht Honig Breethuis | 23 oktober 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht attent op het concert door het Domenica Trio in ons huis op zondag 18 november. Voor de inmiddels traditionele wandeling door Zaandijk op 4 november zijn nog kaarten verkrijgbaar. Nogmaals wijzen wij u op het Pianoforte Festival Zaandijk op 23, 24 en 25 november a.s. Ten slotte vragen wij uw aandacht voor de tentoonstelling Schoolprenten van 't Nut

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Concert Domenica Trio

Zondag 18 november om 16.00 uur

Van Schubert to Krása

Op 18 november 2018 om 16.00 uur verzorgt het Domenica Trio een concert in de Zaankamer van het Honig Breethuis. Het trio bestaat uit Tony Rous (viool), Suzan Rous (altviool) en Mariette Landheer (violoncel). Zij brengen werk van Ludwig van Beethoven, de Hongaarse muziekpedagoog, componist en pianist Leó Weiner en de Tsjechische componist Hans Krása.

Bekijk programma en reserveren

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren raadzaam. Het museum sluit in verband met het concert om 15.45 uur. 

Afbeelding: v.l.n.r.: Tony Rous (viool), Suzan Rous (altviool), Mariette Landheer (violoncel). Foto aangeleverd.

Wandeling door historisch Zaandijk
Zondag 4 november om 13.30 uur

Van Beeldentuin naar Domineestuin 

Op zondagmiddag 4 november 2018 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids een wandeling maken langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt u mee op een wandeltocht van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk nr. 80.

Tijdens de wandeling komen we langs de Beeldentuin, de ‘overtuin’ van de vroegere woning van de Zaandijkse koopman Claes Adriaansz. Honig, later het gemeentehuis. Hoe de beelden in de tuin terecht kwamen, hoort u tijdens de wandeling.

Toegangsprijzen inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Reserveren

Afbeelding: De Beeldentuin met drie van de vijf beelden afkomstig uit de ‘Tuin der Vermaak’ bij het Huis van Polanen te Halfweg. Fotografie: Wietske van Soest.

Pianoforte Festival Zaandijk
23, 24 en 25 november 2018

Achtste editie Pianoforte Festival Zaandijk

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november 2018 vindt voor de achtste keer het Pianoforte Festival Zaandijk plaats. In de schitterende historische panden Raadhuis Zaandijk, Monument de Blijdschap en het Honig Breethuis kunt u genieten van muziek van onder anderen Schubert, Hummel, Beethoven en Mozart uitgevoerd in verschillende samenstellingen door zeven festivalmusici-in-residence. Er wordt gespeeld op historische instrumenten waarbij de pianoforte centraal staat. Speciaal dit jaar is de masterclass op zaterdagmiddag 24 november in het Honig Breethuis.

Bekijk programma en reserveren

Expositie Schoolprenten van 't Nut
18 oktober 2018 t/m 20 januari 2019

'Leerzame prentjens'

Tussen 18 oktober 2018 en 20 januari 2019 toont het Honig Breethuis een expositie van vroeg-negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. De prenten zijn ter beschikking gesteld door de Stichting Archief Honig(h) en zouden volgens de overlevering afkomstig zijn uit de houten schooltas van Jan Jacobsz. Breet (1815-1892). 

Jan Breet was de jongste zoon van de Zaandijker papierfabrikeur Jacob Cornelisz. Breet, woonachtig in het Honig Breethuis, die het ouderlijke papierbedrijf C. & J. Honig Breet zou voortzetten en uiteindelijk liquideren. In 1826 (het jaar dat zijn vader het ouderlijk huis erft) ontving de jonge Breet als elfjarige scholier voor het derde jaar op rij de ‘Eerekroon’ wegens ‘alleruitmuntendst’ gedrag.

Meer lezen

Afbeelding: Nederlandsche Weldadigheid, uitgeverij Hendrik van Munster en Zoon, Amsterdam. Bron: Stichting Archief Honig(h).