Bericht Honig Breethuis | december 2021

Beste lezer,

Het is bijna kerst in een jaar waarin wederom alles anders was. We hebben er met elkaar weer het beste van gemaakt en dankzij uw steun en medewerking is dat gelukt. Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage en ondersteuning.

Helaas kunnen we u niet persoonlijk ontvangen in het Honig Breethuis omdat de deuren door de coronamaatregelen t/m vrijdag 14 januari 2022 gesloten zijn.
We zullen u digitaal op de hoogte brengen van nieuws. Dat doen we door de inmiddels uitgebreide social mediakanalen. Sinds kort zitten we op Instagram en zijn we vaker op Facebook te vinden. Ook hebben we een YouTubekanaal, waarop we filmpjes plaatsen. Zoekt u ons digitaal op? Onderaan dit bericht vindt u de adressen.

Ook is ons bestuur uitgebreid met drie nieuwe leden, waarover hieronder meer. 

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2022 toe en hopen u snel weer in ons mooie Honig Breethuis te kunnen begroeten.

Bestuur en vrijwilligers Honig Breethuis

Nieuwe bestuursleden

In de jaarvergadering van de vereniging zijn drie nieuwe bestuursleden voorgesteld en aangenomen.

Pier van Leeuwen is een oude bekende, want hij is al sinds 1999 betrokken bij het huis. Hij verzorgde de inrichting en de verhaallijn van het Honig Breethuis. Zelfs de naam komt uit zijn koker. Pier was tot voor kort adviseur van het bestuur en treedt nu toe als bestuurslid Pand en Presentatie. Hij houdt zich bezig met de tentoonstellingen in het huis. Daarnaast is Pier conservator in Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans.

Hester Wandel is ook een oude bekende: zij was betrokken bij de inrichting van het Zaans Museum in 1998 en van 2002 tot 2020 conservator. In 2021 inventariseerde Hester het archief van de vereniging bij het gemeentearchief Zaanstad. Verder lezen

Johannes Saenredam:
Verkondiging aan de herders

In de zomer van 2014 organiseerde het Honig Breethuis een expositie van gravures van de hand van Johannes Saenredam. Daarvoor waren twintig prenten uit de Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling 'Jacob Honig Janszoon Junior' geselecteerd. Eén prent was daarbij over het hoofd gezien: De Verkondiging aan de herders, naar een ontwerp van Abraham Bloemaert en uitgegeven door Jacques Razet.

De prent toont een gezelschap van herders en een herderin tussen hun vee, die worden opgeschrikt door een schare van engelen die uit de wolken neerdalen om de boodschap van de geboorte van Jezus te verkondigen. Op de voorgrond ligt een slapende herder, terwijl een jonge en oudere herder de handen vouwen en hun ogen opwaarts richten. Verder lezen

Social mediakanalen

We zijn te vinden op:

Website: https://honigbreethuis.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/honigbreethuis

Instagram: https://www.instagram.com/honigbreethuis/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1uDpfDlh54ggjspelUw79g

Volgt u ons al? En helpt u mee onze berichten te delen zodat nog meer mensen ons weten te vinden?