Bericht Honig Breethuis | 28 augustus 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht attent op de Erfgoedmarkt en de Uitmarkt die op zaterdag 1 september a.s. in Zaandam plaatsvinden. Het weekend erop, tijdens de Open Monumentendagen, is het Honig Breethuis gratis toegankelijk. Mocht u de tentoonstelling Merklappen uit de collectie Aafke Buurs gemist hebben: deze is vanwege grote belangstelling verlengd tot zondag 7 oktober. Verder vragen wij alvast uw aandacht voor het pianoforterecital door Tullia Melandri op zondag 30 september.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Zaanse Erfgoedmarkt en Uitmarkt

Zaterdag 1 september 2018

 

Startschot van het Zaans cultuurseizoen

Op zaterdag 1 september 2018 staat de Zaandamse Oostzijderkerk in het teken van het erfgoed. Op dezelfde dag wordt op de Zaanse Uitmarkt de feestelijke aftrap gegeven voor het lokale cultuurseizoen. Het Honig Breethuis zal op beide evenementen aanwezig zijn.

De vierde Zaans Erfgoedmarkt, georganiseerd door de Vereniging Zaans Erfgoed, vindt plaats in de Oostzijderkerk in Zaandam aan de Zuiddijk 1 van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de markt zullen tal van Zaanse erfgoedorganisaties zich presenteren. Het Honig Breethuis in Zaandijk, zowel rijks- als gemeentemonument, brengt de bijzondere geschiedenis van het huis, waarin drie generaties papierfabrikanten woonden en werkten in de achttiende en negentiende eeuw, in beeld en woord.

Op dezelfde dag vindt op de Rozengracht in Zaandam van 12.00 tot 23.00 uur de Zaanse Uitmarkt plaats. Hier komen alle lokale cultuuraanbieders samen om een voorproefje te geven van het nieuwe seizoen. Of je nu van klassiek of modern houdt, jong of oud bent, tijdens de Uitmarkt is er voor ieder wat wils: theater, klassieke muziek, jazz, blues, rock, dans en talloze workshops. Het Honig Breethuis is op de Zaanse Uitmarkt vertegenwoordigd met een stal op de Rozengracht en heeft een activiteit voor kinderen.

Meer informatie op www.zaanserfgoedmarkt.nl en www.zaanstreek.nl/uitagenda/evenementen/de-zaanse-uitmarkt-2018

Afbeelding: interieur van de Oostzijderkerk te Zaandam.

Open Monumentendagen

8 en 9 september 2018 | 13.00 - 17.00 uur

 

Hoogwaardig Zaans papier 

In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn in het kader van de Open Monumentendagen ruim vierduizend monumenten gratis toegankelijk. Het thema van dit jaar ‘In Europa’ sluit aan op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent ligt op de verbinding tussen Nederland en de rest van Europa.

In de Zaanstreek verwerkten vanaf de zeventiende eeuw windmolens grondstoffen uit binnen- en buitenland tot hoogwaardige producten. Hout uit Scandinavië en Duitsland, granen uit het Oostzeegebied en ruwe pigmenten werden na verwerking aan afnemers in heel Europa geleverd. De Zaanse papiermolens leverden onder meer het papier waarop in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd gedrukt.

Het Honig Breethuis toont de geschiedenis van het Zaans papier, dat in heel Europa geliefd was bij architecten, kunstenaars en componisten. Ook de eerste bankbiljetten werden op dit papier gedrukt.

Gedurende de Open Monumentendagen op 8 en 9 september houdt het Honig Breethuis in Zaandijk van 13.00 tot 17.00 uur open huis; de toegang is gratis.

Meer informatie op www.honigbreethuis.nl

Afbeelding: Riemkap (omslag voor een 'riem' = circa 500 vellen papier) van de firma C. & I. Honig uit 1816. 

Expositie Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs verlengd tot zondag 7 oktober 2018

 

Expositie nog bijna twee maanden extra te bezichtigen 

Wegens grote belangstelling is de expositie Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs verlengd t/m zondag 7 oktober 2018. 

De verzameling, die Aafke Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privécollectie. Zij geeft een beeld van de motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek en in Waterland, op Marken, in West-Friesland en in Amsterdam. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig.

Meer lezen

Afbeelding: Zaanse merklap uit 1666 voorstellende de vijf wijze maagden. Collectie Aafke Buurs.

Pianorecital Tullia Melandri 
Zondag 30 september 2018 | 16.00 uur

 

Tullia Melandri (pianoforte): poëzie en verbeelding

Op 30 september 2018 zal fortepianiste Tullia Melandri in het Honig Breethuis een programma uitvoeren met werken van Robert en Clara Schumann, William Sterndale Bennett en Ferdinand Hiller. Deze componisten waren allen werkzaam in de Romantiek, de periode in de eerste helft van de negentiende eeuw. Dit is ook de periode waarin in het Honig Breethuis zijn hoogtijdagen beleefde. Het concert begint om 16.00 uur.

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren raadzaam.

Meer lezen, programma en reserveren

Afbeelding: Tullia Melandri. Fotografie Aleksandra Renska.