Bericht Honig Breethuis | 13 augustus 2018

Beste lezer,

Graag maken wij u in dit e-bericht attent op de Zaandijker Jaarmarkt en Kaike en Koiere op respectievelijk zaterdag 18 en zondag 19 augustus. Tevens vragen wij uw aandacht voor de tentoonstelling Antieke merklappen uit de Collectie Aafke Buurs die nog t/m zondag 19 augustus te zien is. Uit het portret van papierfabrikeur Honig dat onlangs is opgedoken, blijkt dat er nauwe banden waren met de familie Breet. Als laatste blikken we vooruit naar de Zaanse Erfgoedmarkt en de UITmarkt op 1 september, twee evenementen waar het Honig Breethuis aanwezig zal zijn. 

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Zaandijker Jaarmarkt & Kaike en Koiere
18 en 19 augustus 2018

 

Kaike en Koiere op de Lagedijk in Zaandijk

Net als in voorgaande jaren is er ook deze zomer op zaterdag 18 augustus weer de Zaandijker Jaarmarkt en op zondag 19 augustus Kaike en Koiere. Deze evenementen zijn voor vele Zaankanters inmiddels uitgegroeid tot geliefde zomeruitjes.

Op beide dagen is het Honig Breethuis geopend van 11.00 tot 17.00 uur tegen de gereduceerde toegangsprijs van € 1,00; kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Het huis biedt een unieke gelegenheid om te zien hoe een Zaanse papiermakersfamilie er omstreeks 1830 leefde. Er is een permanente expositie over het Zaanse papiermakersbedrijf dat lange tijd een pijler van de Zaanse nijverheid was. Onze gidsen staan klaar om vragen te beantwoorden en te vertellen over het huis en zijn bewoners en onze activiteiten.

Kijk voor meer informatie op www.honigbreethuis.nl.

Nieuwe aanwinst:
portret van papierfabrikeur Cornelis Honig 

 

Familiebanden met de broers Breet

Onlangs verwierf het Honig Breethuis uit particulier bezit een portretje van de Zaandijker papier'fabrikeur' (fabrikant) Cornelis Honig Jacobsz. (1745-1817). Het betreft een silhouet van een zittende heer in zwarte en witte inkt met een draperie in sepia. Cornelis Honig was een zoon van Jacob Jansz. Honig (1712-1780) en Lysbeth Cornelisd. Blauw. Rond 1765 trad hij samen met zijn oudere broer Jan Jacobz. Honig (1738-1806) toe tot het witpapierbedrijf J. Honig & Zoonen.

Lees verder op onze website

Expositie Antieke merklappen 
nog t/m zondag 19 augustus 2018

  

Zeldzame merklappen uit de Collectie Aafke Buurs

Nog t/m zondag 19 augustus toont het museum een selectie zeldzame antieke merklappen uit de Collectie Aafke Buurs. De verzameling, die Aafke Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privécollectie. Zij geeft een beeld van de motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek en in Waterland, op Marken, in West-Friesland en in Amsterdam. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig.

Meer lezen

Illustratie: Zaanse merklap uit 1666 voorstellende de vijf wijze maagden. Collectie Aafke Buurs.

Start van het nieuwe cultuurseizoen

zaterdag 1 september 2018

 

Honig Breethuis op Zaanse Erfgoedmarkt en UITmarkt

Op zaterdag 1 september 2018 staat de Zaandamse Oostzijderkerk in het teken van het Zaans erfgoed. Op dezelfde dag wordt op de eerste Zaanse Uitmarkt de feestelijke aftrap gegeven voor het lokale cultuurseizoen. Het Honig Breethuis zal op beide evenementen aanwezig zijn.

Erfgoedmarkt in oudste kerk van Zaandam

De vierde Zaans Erfgoedmarkt, georganiseerd door de Vereniging Zaans Erfgoed, vindt plaats in de oudste kerk van Zaandam aan de Zuiddijk 1 van 10.00 tot 17.00 uur. Alleen al de tweebeukige hallenkerk is de moeite waard om te bezichtigen. Tijdens de Erfgoedmarkt zullen tal van Zaanse erfgoedorganisaties zich presenteren. Het Honig Breethuis te Zaandijk, zowel rijks- als gemeentemonument, brengt de bijzondere geschiedenis van het huis, waar drie generaties papierfabrikanten woonden en werkten in de achttiende en negentiende eeuw, in beeld en woord.

Zaanse Uitmarkt

In navolging van vele andere steden heeft de Zaanstreek ook dit jaar een eigen uitmarkt om het startsein te geven voor een nieuw cultureel seizoen. Op zaterdag 1 september geven praktisch alle culturele instellingen ‘acte de presence’ tijdens de eerste Zaanse UITmarkt in het centrum van Zaandam: De Rozengracht. De toegang is gratis. Ook het Honig Breethuis is vertegenwoordigd op de Zaanse UITmarkt met een verrassing voor kinderen.

Meer informatie: zaanserfgoedmarkt.nl en zaanstreek.nl/uitagenda/evenementen/de-zaanse-uitmarkt-2018