Bericht Honig Breethuis | 12 oktober 2018

Beste lezer,

Het bruist van de activiteiten in Zaandijk, dit keer dan ook een extra uitgebreid bericht. Graag brengen wij u het bijzondere optreden op 21 oktober door Schreck Ensemble in herinnering. Verder attenderen wij u op de herfstwandeling door Zaandijk op zondagmiddag 4 november. Dan zijn er ook nog de tentoonstelling Schoolprenten van 't Nut die vanaf 18 oktober te zien is en het concert door het Domenica Trio op 18 november. In ons vorige bericht maakten we al melding van het Pianoforte Festival Zaandijk op 23, 24 en 25 november. Het programma is inmiddels bekend en u kunt vanaf nu reserveren.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Schreck Ensemble speelt Transit

 Zondag 21 oktober | 16.00 uur

Geluidkunst in Honig Breethuis

Op 21 oktober 2018 verzorgt Schreck Ensemble, bestaande uit Caroline Erkelens (zang/voice) en geluidkunstenaar Hans van Koolwijk, een wel heel bijzonder concert in zowel de Salon als in de Zaankamer van het Honig Breethuis.

Het duo brengt een verkleinde versie van het programma Transit. Hans van Koolwijk bespeelt een installatie van bellen uit onder andere Japan, Birma en Tibet. Zangeres Caroline Erkelens voert met flarden tekst de bezoekers mee naar een andere staat van bewustzijn waarin droom, herinnering en realiteit samenstromen. De elektronische versterking en de improvisaties maken van de uitvoering een unieke ervaring.

Een voorproefje is te vinden op: 

https://www.youtube.com/watch?v=trgtTtxMoZA

Klik om te reserveren

Vanwege het concert sluit het museum om 15.45 uur voor regulier bezoek. 

Afbeelding: Belleninstallatie van Hans van Koolwijk. Fotografie: Hans van Koolwijk.

Expositie Schoolprenten van 't Nut
18 oktober 2018 t/m 20 januari 2019

'Leerzame prentjens'

Tussen 18 oktober 2018 en 20 januari 2019 toont het Honig Breethuis een expositie van vroeg-negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. De prenten zijn ter beschikking gesteld door de Stichting Archief Honig(h) en zouden volgens de overlevering afkomstig zijn uit de houten schooltas van Jan Jacobsz. Breet (1815-1892). 

Meer lezen

Afbeelding: Nederlandsche Weldadigheid, uitgeverij Hendrik van Munster en Zoon, Amsterdam. Bron: Stichting Archief Honig(h).

Herfstwandeling door Zaandijk

Zondag 4 november 2018 | start 13.30 uur 

Van Beeldentuin naar Domineestuin 

Op zondagmiddag 4 november 2018 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids een wandeling maken langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De anderhalf durende tocht leidt langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk. De start is om 13.30 uur op Lagedijk 80.

Tijdens de wandeling komen we langs de Beeldentuin, de ‘overtuin’ van de vroegere woning van de Zaandijkse koopman Claes Adriaansz. Honig, later het gemeentehuis. Hoe de beelden in de tuin terecht kwamen, zal onze gids u onderweg uitgebreid uit de doeken doen.

De wandeling voert verder door de Gortershoek, genoemd naar een gortmolen die hier ooit stond. Aan de dijk woonden veel Zaanse fabrikanten, tot hen behoorden ook papierproducenten. Zo waren de voormalige bewoners van het Honig Breethuis, de families Honig en Breet, actief in het papierbedrijf.

Via het oudste pandje op de dijk en de Zaandijker sluis loopt u richting Domineestuin, een intiem buurtje met oude en nieuwgebouwde houten huizen in Zaanse stijl.

De tocht gaat terug naar het Honig Breethuis waar u in de Zaankamer gastvrij ontvangen wordt met een kopje koffie of thee. 

Deelname inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis.

Klik om te reserveren

Afbeelding: Bacchus, een van de vijf beelden met een bijzonder verhaal in de Beeldentuin van Zaandijk. Fotografie: Wietske van Soest.

Concert Domenica Trio
Zondag 18 november | 16.00 uur

Van Beethoven tot Krasá

Op 18 november 2018 om 16.00 uur verzorgt het Domenica Trio een concert in de Zaankamer van het Honig Breethuis. Het trio bestaat uit Tony Rous (viool), Suzan Rous (altviool) en Mariette Landheer (violoncel). Zij brengen werk van Ludwig van Beethoven, de Hongaar Léo Weiner en de Tsjechische componist Hans Krása.

Bekijk programma en reserveren

In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren raadzaam. Het museum sluit in verband met het concert om 15.45 uur. 

Afbeelding: v.l.n.r.: Tony Rous (viool), Suzan Rous (altviool), Mariette Landheer (violoncel). Foto aangeleverd.

Pianoforte Festival Zaandijk
23, 24 en 25 november 2018

Achtste editie Pianoforte Festival Zaandijk

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november 2018 vindt voor de achtste keer het Pianoforte Festival Zaandijk plaats. In de schitterende historische panden Raadhuis Zaandijk, Monument de Blijdschap en het Honig Breethuis kunt u genieten van muziek van onder anderen Schubert, Hummel, Beethoven en Mozart uitgevoerd in verschillende samenstellingen door zeven festivalmusici-in-residence. Er wordt gespeeld op historische instrumenten waarbij de pianoforte centraal staat. Speciaal dit jaar is de masterclass op zaterdagmiddag 24 november in het Honig Breethuis.

Bekijk programma en reserveren