Bericht Honig Breethuis | 29 mei 2018

Beste lezer,

De videoclip van een deel van het concert door Megumi Tanno die 18 februari jl. opgenomen is in het museum, kunt u nu bekijken en beluisteren op onze website. Verder aandacht voor de tentoonstelling Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs en de porseleinkast die in de Salon staat opgesteld. Als laatste vragen wij uw aandacht voor de nieuwe privacywet.

Ons verdere activiteitenprogramma kunt u raadplegen op www.honigbreethuis.nl/agenda/. 

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Videoclip concert Megumi Tanno online

 

Nu op cd en video: Megumi Tanno speelt Clara Schumann op de Duwaer-tafelpiano 

Van het pianorecital door fortepianiste Megumi Tanno op zondag 18 februari jl. zijn geluids- en video-opnamen gemaakt. Als u het Honig Breethuis bezoekt kunt u voortaan Megumi Tanno's spel op de Duwaer-tafelpiano uit 1830 beluisteren. De video-opnamen van een deel van het concert kunt u zien en horen op onze website. 

Klik hier voor de videoclip.

Foto: Martin Chiang Photography.

Verwacht: expositie Merklappen uit de Collectie Aafke Buurs

 

Zeldzame antieke merklappen

Nog tot zondag 3 juni 2018 is de overzichtsexpositie van beeldhouwwerken van Henk Philippona (1940-2017) in het Honig Breethuis te bezichtigen. Mocht u de tentoonstelling nog niet hebben gezien, klik dan hier voor meer informatie. 

Van 16 juni t/m 19 augustus toont het museum een selectie zeldzame antieke merklappen uit de Collectie Aafke Buurs. De verzameling, die Aafke Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privécollectie. Zij geeft een beeld van de specifieke motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek, Noord-Holland, Zeeland en Friesland. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig.

Meer lezen

Illustratie: Zaanse merklap uit 1666 voorstellende de vijf wijze maagden. Collectie Aafke Buurs. 

De porseleinkast in de Salon

 

Unieke verzameling

De Oudhollandse uitdrukking ‘Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast’ is lang van toepassing geweest op de porseleincollectie die in 1972 werd aangekocht door de ‘Zaanlandsche Oudheidkundige Vereeniging’ en opgesteld in een van de Zaanse familie Kaars Sijpesteijn afkomstige porseleinkast in de Salon van het Honig Breethuis.

De collectie, samengesteld door moeder Gesina Beatrix Brat (1814-1866) van het Zuideinde in Westzaan en vererfd via haar dochter Jannetje en kleindochter Ina, gaf een uniek overzicht van de ontwikkeling van het Chinees porselein van vroeg zeventiende-eeuws kraakporselein via het achttiende-eeuwse Kang Shi tot het veelkleurige Chine de commande. Voorbeelden van het laatste zijn enkele stukjes met het Zaanse verhaal ‘Des Stiers Wreetheyd’, waarop een zwangere vrouw in de lucht bevalt van haar kind. De porseleinkast bevat tegenwoordig alleen nog het blauwwitte Kang Shi.

Meer lezen

Nieuwe privacywet

 

Hoe gebruiken wij uw gegevens?

Zoals u waarschijnlijk wel weet is per 25 mei 2018 een nieuwe wet van kracht om uw privacy beter te beschermen. In het kort wat wij doen met uw gegevens:

We gebruiken uw e-mailadres alleen voor deze e-nieuwsbrief en zullen deze nooit aan anderen verstrekken.

U kunt zich altijd uitschrijven voor deze nieuwsbrief door op de knop ‘Afmelden’ te klikken, onderaan deze nieuwsbrief. 

Als we geen uitschrijving ontvangen, gaan we ervan uit dat u de berichten van het Honig Breethuis wilt blijven ontvangen.