Nieuwsbrief 42/2018: Japanse kunst op Zaans papier

Honig Breethuis nieuwsbrief nr. 42 najaar 2018.
Honig Breethuis nieuwsbrief nr. 42 najaar 2018.

19 oktober 2018 – Japan staat bekend om zijn oude traditie in het ambachtelijk vervaardigen van hoogwaardig papier. Nauwelijks bekend is dat Japanse kunstenaars van naam werk hebben nagelaten op Zaans papier. Begin negentiende eeuw was Japan volledig afgesloten van de rest van de wereld, alleen Nederlandse handelslieden hadden beperkt toegang tot het land. Zij mochten slechts verblijven op het eiland Deshima voor de kust van Nagasaki.

In opdracht van de Nederlandse overheid werkte de Beierse arts en botanicus dr. Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1830 op het eiland. Hij legde een aanzienlijke verzameling aan van documenten en objecten over de Japanse cultuur. Tot zijn verzameling behoren onder meer schilderingen op Zaans papier van C. & J. Honig Breet, J. Honig & Zoonen en Van Gelder Comp.

Deze kunstwerken worden toegeschreven aan de beroemde kunstenaars Katsushika Hokusai (1760-1849), Totoya Hokkei (1780-1850), Kawahara Keiga (1786-ca.1860) en de minder bekende Otsuka Hachiro.

Het Honig Breethuis wijdt dit najaar een nieuwsbrief aan voorbeelden van Japanse kunst op Zaans papier uit de collectie van het Museum Volkenkunde in Leiden. Leden van de Vereniging ‘Jacob Honig Jansz. Jr.’ ontvangen de gedrukte nieuwsbrief gratis thuis. Overige belangstellenden kunnen deze kopen of bestellen bij het Honig Breethuis voor € 3,00 excl. € 3,00 verzendkosten. Bestellen via info@honigbreethuis.nl.