Klokkast van staand horloge gerestaureerd

staand_horloge (1)

18 november 2018 – De kast van het staand horloge uit de Zaankamer van het Honig Breethuis is onlangs gerestaureerd. De fraaie classicistische Lodewijk XVI-kast uit het laatste kwart van de achttiende eeuw vertoonde de laatste jaren de nodige mankementen. Deze zijn nu onder handen genomen door meubelrestaurator Wibout Loonen.
Amsterdamse klokkasten uit deze periode zijn vervaardigd van eikenhout en dikwijls belijmd met fineer van (wortel)notenhout. De beenderlijm verdroogt in de loop der jaren, zeker onder invloed van centrale verwarming. Zo zaten diverse profiellijstjes en delen van het fineer los. Aan de voet van de klokkast ontbrak op de hoek zelfs een profieltje. Deze is – niet van het origineel te onderscheiden – bijgemaakt. Dit is ook het geval met de ontbrekende derde vaas bovenop de klokkast.

Vaas vervangen

Moderne huizen hebben doorgaans een lager plafond dan de koopmanshuizen uit het verleden, waar dit soort klokken stonden te pronken. Bij een verhuizing raakt dan snel de bovenste figuur of vaas zoek. Gelukkig past het staand horloge, gesigneerd door Jan Chris Sauer, perfect onder de houten zoldering van de Zaankamer. Bovenop zat alleen een niet originele gedraaide bekroning ter vervanging van de verdwenen vaas. Deze is nu vervangen door een replica, vervaardigd naar het model van de beide nog aanwezige exemplaren. Daarmee is de klokkast weer compleet.

Stevig verankerd

Normaal gesproken leunt de hoge kast tegen de wand. Vanwege de aanwezige lambrisering stond het grootste deel van de kast tot nu toe los van de wand. Na de herplaatsing is deze nu door middel van twee draadeinden bevestigd. Daarmee wiebelt de kast niet meer, zodra het uurwerk wordt opgewonden.

Uurwerkrestauratie

Het staand horloge werd ons in 1948 nagelaten door Louise Alberti, die tot haar dood in het belendende pand aan de Lagedijk 82 woonde. Nu de klokkast weer is hersteld, is het wachten op de uurwerkrestaurator. Het uurwerk met figuurmechaniek werd eerder gerestaureerd door Henk Houkes. Op hem zal een aanvullend beroep worden gedaan om de klok weer goed aan de praat te krijgen. Dan zal de vertrouwde bel weer ieder heel en halfuur te horen zijn en zullen de scheepjes weer deinen op het IJ…