Museaal koperwerk glanst weer

ZAANKAMER_KETEL_VIERKANT

27 maart 2018 – Afgelopen maand is door een aantal medewerkers het in het Honig Breethuis aanwezige koper weer gepoetst. Koper (eigenlijk messing, een legering van koper en zink) is een prachtig materiaal, maar heeft de neiging om in de loop der tijd dof te worden. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de in de lucht aanwezige zuurstof. Ook in de huid aanwezige stoffen (zuren) kunnen door veelvuldige aanraking niet alleen het koper dof doen worden, maar ook leiden tot schade aan het metaal.

Tijdens zijn presentatie Housekeeping, die hij vorig jaar in ons huis gaf voor een aantal medewerkers, wees Harry Schuit, interieurspecialist van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, op het belang van verantwoord onderhoud van museale objecten. Zo dienen bij het reinigen van koper commerciële poetsmiddelen vermeden te worden. De in de producten aanwezige slijpmiddelen tasten het metaal aan. Er bestaan alternatieve en verantwoorde middelen om koper zijn oude glans weer terug te geven.

Hoe je het beste koper kunt behandelen, is te zien in de instructievideo op Monumentale Interieurs, zoekterm ‘Verantwoord poetsen van geel en rood koper’.

Dankzij de inspanningen van onze medewerkers staat de museale koperwerk er weer glanzend bij.