Eigentijdse variant van historische vloerbedekking

De afgelopen maand stond in het teken van een grootscheepse vloerbedekkingswissel. Alle vertrekken op de begane grond van het interieur zijn onder handen genomen. De gangen waren sinds meerdere decennia bekleed met linoleum, de woonvertrekken met biezen matten. Er is gekozen voor een eigentijdse variant van de historische vloerbedekking. Daarbij moest het resultaat niet alleen passen in de ambiance, maar bovendien praktisch zijn voor het gebruik als museum. Zo zijn de gangen allemaal bekleed met linoleum in een grijstint. Hier waren de planken vloeren oorspronkelijk geschilderd en in het looppad bedekt met een lopertje of zeiltje. Ook de vloeren van de Woonkeuken, Tuinkamer en Zaankamer bestonden oorspronkelijk uit beschilderde planken, naar alle waarschijnlijkheid hier en daar bedekt door een losse pers of lopers.

Marmerschildering - De vloerdelen kennen een behoorlijke breedte. Zo meten de breedste planken in de gangen en de Gaanderij zo’n 25 cm. Die in de Tuinkamer halen 26 cm en in de Zaankamer zelfs 31 cm. De Zaankamer kreeg begin jaren 50 een veelkleurige marmerschildering met rozetten naar ontwerp van conservator Gerrit-Jan Honig. Thans is ervoor gekozen de schildering aan het zicht te onttrekken door een kamerbrede vloerbedekking van zeegras. Dit vochtwerende natuurproduct oogt niet alleen ambachtelijk, maar vormt ook een passende en praktische tegenhanger van de ‘Spaansche matten’, zoals die eerdaags in menig Zaans interieur werden aangetroffen.

Gaanderij - Bij het verwijderen van het linoleum in de Gaanderij stuitten de vloerenleggers op een laag ‘egaliet’. Dit cementproduct was aangebracht om de vloerdelen te egaliseren, die klaarblijkelijk in vroeger tijden aan de buitenlucht blootgesteld zijn geweest. Omdat in de wand tussen de Gaanderij en de Zaankamer oorspronkelijk een raampartij zat, die vanaf 1830 schuilgaat achter de behangselschilderingen, was al eerder geopperd, dat de Gaanderij oorspronkelijk een ‘overluiving’ of open veranda vormde.

Dambord - Wellicht zullen bezoekers nog het meest verrast worden door het dambordmotief dat bij de nieuwe stoffering van het pand is aangebracht in de Woonkeuken. Dit is geïnspireerd op de beschilderde vloeren, zoals die onder meer aan het licht zijn gekomen op Lagedijk 14, het kleine pandje tegenover restaurant De Smuiger, dat ooit toebehoorde aan de broers Cornelis en Arent Breet. Hier waren de vloerdelen in blokken afwisselend rood en wit geschilderd om te refereren aan de plavuizen en marmervloeren uit de 17e- en vroeg-18e-eeuwse Hollandse interieurs, zoals we die kennen van de schilderijen van Pieter de Hoogh. In de huidige inrichting is gekozen voor linoleum in bruin- en beigetinten, die de bestaande kleurstelling versterken. Sinds begin november opent het Honig Breethuis haar deuren met een compleet vernieuwde vloerbedekking als eigentijdse tegenhanger van de oude schildering, zeiltjes, lopertjes en matten.