Portret papierfabrikant Cornelis Honig opgedoken
12 augustus 2018 – Onlangs verwierf het Honig Breethuis uit particulier bezit een geschilderd portretje van de Zaandijker papierfabrikeur Cornelis Honig Jacobsz. (1745-1817). Het betreft een silhouet van een zittende heer, uitgevoerd in zwarte en witte inkt en sepia. Cornelis Honig was een zoon van Jacob Jansz. Honig (1712-1780) en Lysbeth Cornelisd. Blauw. Rond 1765 trad hij samen met zijn oudere broer Jan Jacobz. Honig (1738-1806) toe tot het witpapierbedrijf J. Honig & Zoonen.
De firma J. Honig & Zoonen werkte met de molens De Vergulde Bijkorf en De Eendracht en leverde papier dat meerdere sleutelmomenten uit de wereldgeschiedenis documenteert. Voorbeelden zijn onder meer de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (1776), de oudste stadsplattegrond van Sidney (1792) en het vroegste Poolse papiergeld (1794). Men treft papier van J. Honig & Zoonen aan in de belangrijkste archieven en prestigieuze buitenlandse museumcollecties. Dikwijls duikt in dezelfde collecties materiaal op van de firma C. & J. Honig die in 1770 in handen kwam van de broers Cornelis en Arent Breet, werkend met molens De Veenboer en Het Herderskind.
Hoewel de beide bedrijven formeel elkaars concurrenten waren, moeten de broers Honig en de broers Breet vriendschappelijke banden hebben onderhouden. Dit blijkt uit een reis van plezier die zij in op 29 juni 1802 gezamenlijk met hun echtgenotes ondernamen en waarvan de Stichting Archief Honig(h) een handgeschreven journaal bewaart. Naar alle waarschijnlijkheid is het verslag geschreven door Cornelis Breet. Het document toont het watermerk van de firma C. & J. Honig (Breet). De vriendschappelijke omgang van de vakbroeders zal mede zijn ingegeven door de familiebanden. Jan Jacobz. Honig was gehuwd met Maartje Klaas Nen; Cornelis Breet met haar zuster Grietje Klaas Nen, wat de beide papierfabrikeurs tot zwagers maakte. Daarnaast vond men elkaar in de doopsgezinde overtuiging.
Voor meer informatie zie Zaans Erfgoed nr. 59, winter 2016.