Bericht Honig Breethuis | 15 juni 2018

Beste lezer,

Met gepaste trots berichten wij u dat het Honig Breethuis sinds eind vorige maand opgenomen is in het Museumregister Nederland. Daarmee is de officiële titel 'museum' een feit. Tevens vragen wij uw aandacht voor de tentoonstelling Antieke merklappen uit de Collectie Aafke Buurs die morgen van start gaat.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Museumregistratie Honig Breethuis

 

Erkend museum

Het Honig Breethuis, gevestigd op Lagedijk 80 in Zaandijk, mag zich sinds 28 mei 2018 officieel een geregistreerd museum noemen. Daarmee is voor het museum, dat geheel door vrijwilligers en onbezoldigde professionals wordt gerund, een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Vanaf nu schaart het stijlvolle woonhuismuseum zich onder de 498 door het Museumregister Nederland erkende musea. Deze eer deelt het museum met Museum Het Rondeel te Rhenen (geregistreerd sinds 22 maart 2018), waarmee het Honig Breethuis het laatste museum is dat dit jaar aan de eerbiedwaardige lijst is toegevoegd. De erkenning vormt een pluim op de hoed van het museum, dat komend jaar haar twintigjarig jubileum viert. Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. 

Meer lezen op onze website www.honigbreethuis.nl.

Expositie Antieke merklappen 
16 juni t/m 19 augustus 2018

  

Zeldzame merklappen uit de Collectie Aafke Buurs

Van zaterdag 16 juni t/m zondag 19 augustus toont het museum een selectie zeldzame antieke merklappen uit de Collectie Aafke Buurs-Brand. De verzameling, die Aafke Buurs vanaf 1995 samenstelde, omvat rond de driehonderd merk- en borduurlappen. De kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van deze indrukwekkende privécollectie. Zij geeft een beeld van de specifieke motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek, Waterland, Marken, West-Friesland en Amsterdam. Tot de toegepaste technieken behoren, naast de bekende kruis-, ketting- en platsteek, ook het zogeheten wit- en sneewerk. Een enkele Duitse doek van borduurzijde op zijde is toegevoegd aan de expositie, omdat deze bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig.

Meer lezen

Illustratie: Zaanse merklap uit 1666 voorstellende de vijf wijze maagden. Collectie Aafke Buurs.