Bericht Honig Breethuis | 6 februari 2020

Beste lezer,

Van behangselschilder Willem Uppink, die de wanddecoraties in de Tuinkamer realiseerde in 1830, zijn onlangs twee onbekende tekeningen ontdekt. George Slieker, bestuurslid en auteur van een monografie over Uppink, bericht hierover.

Hoog op het wenslijstje van onze gastvrouwen: een rijk gevulde linnenkast. Sinds het groot onderhoud in 2013 stond de kast leeg. Onlangs is de inrichting voltooid en kunnen bezoekers weer kennis nemen van de rijke inhoud.

NB Wij attenderen u erop dat de lezing over het vervaardigen van behangselschilderingen door Ige Verslype op 16 februari a.s. geen doorgang kan vinden.  

Graag tot ziens in het Honig Breethuis.

Onbekend werk van Uppink ontdekt

 

Twee landschapstekeningen

In november 2019 vierde het Honig Breethuis zijn twintigjarig bestaan als woonhuismuseum. Dit jubileum werd luister bijgezet door onder meer de uitgave van de monografie en oeuvrecatalogus Willem Uppink (1767-1849), behangsel- en landschapsschilder. Uppink is de maker van de behangselschilderingen in de Tuinkamer. Onlangs werd het Honig Breethuis benaderd door een koper van het boek. Het speet hem, zo schreef hij, dat hij niet eerder op de hoogte was van de uitgave. In zijn bezit bevinden zich namelijk twee tot nu toe onbekende tekeningen van Willem Uppink.

Lees verder

Afb.: Willem Uppink, tekening in pen en penseel voorstellende Beekhuizen. 

Inrichting linnenkast voltooid

 

Verhalen kunnen weer verteld worden

De grote linnenkast (spiegelkabinet) in de salon van het Honig Breethuis moest tijdens het groot onderhoud van 2013 verwijderd worden. Na beëindiging van de werkzaamheden kwam de kast leeg terug en bleef leeg. Het was gastvrouwen Marijke Sman en Pietsje Bloem een doorn in het oog. Ooit waren de laden gevuld met historische textielstukken waarover iets te vertellen viel aan de bezoekers, maar na het onderhoud was dat over. Dankzij Marijke en Piets is daar verandering in gekomen. Na een paar jaar verzamelen hebben zij, in samenwerking met bestuurslid Floor Meijboom, de kast weer voorzien van linnengoed zoals dat vroeger een ordentelijk huishouden van stand betaamde.

Lees verder

Afb: Piets Bloem (links) en Marijke Sman bij de linnenkast in het Honig Breethuis.