Onbekend werk van Uppink ontdekt

Willem Uppink, Beekhuizen, z.j., pen en penseel op papier.
Willem Uppink, Beekhuizen, z.j., pen en penseel op papier.

In november 2019 vierde het Honig Breethuis zijn twintigjarig bestaan als woonhuismuseum. Dit jubileum werd luister bijgezet door onder meer de publicatie Willem Uppink (1767-1849), behangsel- en landsschapschilder. Uppink is de maker van de behangselschilderingen in de Tuinkamer. Onlangs werd het Honig Breethuis benaderd door een koper van het boek. Het speet hem, zo schreef hij, dat hij niet eerder op de hoogte was van de uitgave. In zijn bezit bevinden zich namelijk twee tot nu toe onbekende tekeningen van Willem Uppink. Een van de tekeningen is verrassend genoeg een bijna identieke variant op de Salon van Beekhuizen vanaf het zuiden (cat.T.1, p. 197). Anders dan het al bekende exemplaar uit het Gelders Archief is deze tekening uitgevoerd in kleur en zijn de man en vrouw die naast de zittende tekenaar staan vervangen door een man. De tekening is achterop gesigneerd ‘Wm Uppink’. Waarom Uppink van deze tekening een tweede exemplaar heeft gemaakt is onduidelijk; wellicht was deze versie bestemd voor de markt van verzamelaars of was de tekening gemaakt in opdracht van de toenmalige eigenaar van het landgoed, Johan Frederik Willem baron van Spaen (1746-1827).

De andere tekening, in potlood, betreft een gezicht van het Brakelsbosch, gelegen in de Bommelerwaard. Ook deze tekening is op de achterzijde gesigneerd; een andere (latere?) hand heeft in potlood aangetekend Tussen Gorkum en Zaltbommel. Afgebeeld is een bosachtig landschap met een open deel, waarin twee jagers en hun honden zijn te zien. Jagers en hun honden zijn ook te vinden op een aantal behangseldoeken van Uppink. Het terrein, nu Landgoed Brakel geheten en eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), bestaat nog altijd. De tekening zou er op kunnen wijzen dat Uppink reislustiger is geweest dan tot dus ver is aangenomen. Tot nu toe zijn van Uppink alleen topografische tekeningen bekend uit de omgeving van Utrecht en die van Haarlem en Arnhem. Wellicht kunnen dankzij oplettende lezers van de monografie nog meer onbekende werken van Uppink aan de catalogus worden toegevoegd.

Kijk voor meer info over de publicatie en het lezingenprogramma rondom Willem Uppink op Museumwinkel en in de Agenda bij Lezingencyclus rondom Willem Uppink.

Willem Uppink, Brakelsbosch, z.j. pen en penseel.