Bericht Honig Breethuis | 19 november 2018

Beste lezer,

Na de intocht van Sinterklaas en zijn gevolg onder een strakblauwe hemel is het a.s. weekend opnieuw feest in Zaandijk: op 23, 24 en 25 november kunt u genieten van het Pianoforte Festival Zaandijk. Heeft u de expositie Schoolprenten van 't Nut al bekeken? De 'leerzaame prentjens' uit de schooltas van Jan Breet zijn nog te zien t/m 20 januari 2019. Ten slotte berichten wij u over het staand horloge dat na een restauratiebeurt weer terug is in de Zaankamer.

Graag tot ziens in het Honig Breethuis

PS Heeft u kaarten besteld voor een van onze activiteiten en een bevestiging ontvangen, dan is nogmaals reserveren niet nodig.

Pianoforte Festival Zaandijk
23, 24 en 25 november 2018

Laatste kaarten 

Mis aanstaand weekend het Pianoforte Festival in Zaandijk niet. Shuann Chai speelt met vrienden in de intieme setting van historische huizen zoals het Honig Breethuis, Raadhuis Zaandijk en de molenaarswoning De Blijdschap. Laat u verrassen, bijvoorbeeld tijdens de masterclass van Keiko Shichijo op zaterdagmiddag. Het lunchconcert is uitverkocht, maar voor de andere concerten zijn nog kaarten. 

Klik hier om te reserveren en het programma te bekijken.

Expositie Schoolprenten van 't Nut
nog t/m zondag 20 januari 2019

'Leerzame prentjes'

Tot 20 januari 2019 toont het Honig Breethuis een expositie van negentiende-eeuwse schoolprenten vervaardigd op initiatief van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

''t Nut' liet tussen 1800 en 1860 zestig schoolprentjes maken die bedoeld waren als beloning of klassikaal gebruik. Met zedenkundige en vaderlandse beginselen moesten deze prentjes dienen de jeugd tot deugdzame en nuttige burgers op te voeden.

De tentoongestelde prenten zouden volgens de overlevering afkomstig zijn uit de houten schooltas van Jan Jacobsz. Breet (1815-1892), de jongste zoon van de Zaandijker papierfabrikeur Jacob Cornelisz. Breet die met zijn gezin woonde in het Honig Breethuis. 

Meer lezen

Afbeelding: Vaderlandsche Mannen en Vrouwen, Kenau Hasselaar. Uitgeverij J. Brouwer. Bron: Stichting Archief Honig(h).

Staand horloge terug in Zaankamer 

Restauratie klokkast

De kast van het staand horloge uit de Zaankamer van het Honig Breethuis is onlangs gerestaureerd. De fraaie classicistische Lodewijk XVI-kast uit het laatste kwart van de achttiende eeuw vertoonde de laatste jaren de nodige mankementen. Deze zijn nu onder handen genomen door meubelrestaurator Wibout Loonen.

Amsterdamse klokkasten uit deze periode zijn vervaardigd van eikenhout en dikwijls belijmd met fineer van (wortel-)notenhout. De beenderlijm verdroogt in de loop der jaren, zeker onder invloed van centrale verwarming. Zo zaten diverse profiellijstjes en delen van het fineer los. Aan de voet van de klokkast ontbrak op de hoek zelfs een profieltje. Deze is – niet van het origineel te onderscheiden – bijgemaakt. Dit is ook het geval met de ontbrekende derde vaas bovenop de klokkast.

Meer lezen